מאכלים קפואים עם פטריות

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 11/02/02 18:45 כט בשבט התשסב

שאלה

לכבוד הרב שלום!

האם מותר לאכול מאכלים קנויים קפואים שיש בהם פטריות? ואפרט: 1. לזניה ברוטב שמנת ופטריות 2.איטריות עם תחליף בשר מהצומח המכיל גם פטריות

תודה וישר כח!

תשובה

צריך לשאול את הרב המכשיר. אם אין לך אפשרות לשאול - אל תאכל כי יש חשש שהמוצר יוצר לפני שהתגלתה הבעיה עם הפטריות. וכשהיא התגלתה התברר שהבעיה היתה קימת איזה זמן קודם לכן.
מצטרפת לכך העובדה כי רוב המפעלים מיצרים מוצרים עם פטריות משומרות ולא פטריות טריות שעולות הרבה יותר והן לא נוחות כ"כ לשימוש.
לכן שאל את הרב אולי הם מיצרים את המוצר הזה מפטריות טריות. ובהם אין בדרך כלל בעיה. אם אינך יודע- אסור.
אם הפטריות טחונות – מותר כיון שאם היו תולעים הם כבר נטחנו ובטלים ברוב. אם אינך רוצה לאכול תולעים שבטלו ברוב – מותר לך.
ובגמרא ירושלמי מסכת סוטה דף ו/ב מובא "תני בשם רבי מאיר כשם שיש דיעות במאכל ובמשתה כך יש דיעות באנשים.
יש לך אדם זבוב נופל לתוך כוסו והוא נוטלו וזורקו ושותהו זה כשאר כל אדם שהוא רואה את אשתו מדברת עם שכיניה ועם קרוביה.
או יש לך אדם שפורח זבוב על גבי כוסו והוא נוטלו ושופכו ואינו טעמו זה הוא חלק רע באנשים שנתן עיניו בה לגרשה.
ויש לך אדם זבוב שוכן על כוסו והיא נוטלו ומניחו כמות שהוא זה פפוס בן יהודה שנעל את הדלת בפני אשתו.
יש לך אדם זבוב מת לתוך כוסו והוא נוטלו ומוצצו ושותיהו. זה הרשע שהוא רואה את אשתו לבה גס בעבדי' ליבה גס בשפחותיה.
מכאן משמע שיש דעות שונות בין אנשים איך להתיחס לאוכל שהיה במגע עם זבוב. ומכאן גם לידע איך להתיחס לאוכל שאולי היו בו תולעים שנטחנו. "כשר אבל ,,," על זה היה אומר יחזקאל הנביא שלא היה אוכל מבהמה שהורה בה חכם. אע"פ היא מותרת.
אגב. בסיפור המובא לעיל בגמרא על שלוש דעות באנשים מובא סיפורו של פפוס בן יהודה שהיה בעלה של אשה שבסוף זינתה מתחתיו. בנה נקרא "בן סטדא" בן של סוטה. יש אומרים שהוא היה יש"ו ויש חולקים.