מאגיה שחורה לצורך רפואה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 06/08/02 13:40 כח באב התשסב

שאלה

בס"ד

הרב שלום,

אני יודע שאסור לעשות כשפים ללכת למגדי עתידות וכו'.

אך האם מותר ללמוד את זה לפיקוח נפש (שבמצב כזה מותר ללכת לגויי כדי שיציל אותו - אפילו אם הגוי צריך להשתמש במאגיה השחורה) או כמו שהסנהדרין צריכים לדעת את כל סוגי הכשפים כדי לדעת מהו עונשו של אותו המכשף?

תשובה

כתוב בשו"ע יורה דעה סימן קעט סעיף א

"אין שואלין בחוזים בכוכבים ולא בגורלות: הגה משום שנאמר "תמים תהיה עם ה' אלהיך"וכל שכן דאסור לשאול בקוסמים ומנחשים ובמכשפים.

ובסעיפים ה - ז
- "חובר חבר" - זהו שעל ידי לחש מקבץ חיות או נחשים ועקרבים יתושים ופרעושים:
- מי שנשכו עקרב - מותר ללחוש עליו ואפילו בשבת. ואע"פ שאין הדבר מועיל כלום - הואיל ומסוכן הוא התירו כדי שלא תטרף דעתו עליו:
- מי שרודפים אחריו נחש ועקרב מותר לחבר כדי שלא יזיקוהו:

מסקנה - אין בזה תועלת גדולה. אבל אם אין רפואה אחרת - מותר.

וכתב השו"ע בהמשך שם "רוב העוסקים בזה - אינן נפטרים מהם בשלום. על כן שומר נפשו ירחק מהם".

ומסופר על רבי יהודה פתיה זצוק"ל שראה נשים בבגדאד שהיו נוהגות להקריב מים לשדים לרפואת בניהם. והזהיר אותם ולא שמעו לו מאהבת ילדיהן. עד שהבטיח להם כי מי מהן שילדה חולה ומתחייבת לא להקריב מים לשדים - הוא יתפלל והבטיח להן שהילד יתרפא וכן היה. ומאז התפרסם לבעל מופת.