לשון הרע

חדשות כיפה הרב שי פירון 16/01/02 15:30 ג בשבט התשסב

שאלה

שלום לכבוד הרב.

ברצוני לשאול לגבי איסור לשון הרע. כיצד ניתן להימנע מלדבר לשון הרע? (במיוחד בנות...)מצד אחד, כל הזמן שומעים על חומרת האיסור ומצד שני אין לי מושג איך אפשר שלא לדבר?

תודה מראש על ההתיחסות לשאלה.

תשובה

ב"ה,

מוריה,

נעם ה' עלייך!

אכן, ההמנעות מאסורי לשון הרע קשה אך בה בעת גם אינה בלתי אפשרית שהרי התורלה לא דורשת מאיתנו מה שלא נוכל לעמוד בו. יתר על כן, ידוע הסיפור על שהלכו לעקוב אחר החפץ חיים וציפו לראות מי שלא מדבר כלל ומה רבה היתה פליאתם לפגוש ביהודי שמדבר בצורה נורמאלית? ומכאן, שאיסורי לשון הרע לא נועדו כדי שנשתוק אלא כדי שנדבר כהלכה.
נראהלי שכדי להימנע מלשון הרע יש לרכוש שתי מידות.
א. עין טובה ולימוד זכות - כמה לשה"ר יש בעולם בשל פרשנות שלנו לאירועים, בשל הביקורת אותה אנו מפנים כלפי זולתנו?
ב. הכרה בערך עצמי - כן, לא התבלבלתי. לדעתי הדיבורים המגונים על האחר נובעים לא פעם מתוך חוסר אמונה שלנו בעצמנו. מה שגורם לכולנו לדבר לשון הרע על האחר ובכך לבנות את עצמנו.
ג. הכרה בערכו של האחר, ובזכותו להיות שונה, לחשוב אחרת, ולהתנהג אחרת.

לענ"ד, הקפדה על שלשת הערכים הללו תמנע מאיתנו לעסוק בלשון הרע.

בברכה,

שי