למי הכי טוב לתרום?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 10/09/03 15:47 יג באלול התשסג

שאלה

1.א. מהו קשר עניבה?

ב.האם קשר של נעליים נחשב לקשר עניבה ולכן אין שום בעיה לקשרם בשבת?

2. יש הרבה סוגים של גמח"ים , ארגוני צדקה וחסד ישיבות כוללים תלמודי תורה וכו' שאלתי האם יש איזשהו קריטריון למי עדיף לתת צדקה או איך להחליט למי לתרום כי יש כ"כ הרבה ארגונים ואי אפשר כמובן לתת לכולם אז את מי להעדיף? שהרי כולם חשובים אך למעשה איך לנהוג? כי כל אחד מביא ציטוטים ממאמרי חז"ל על המעלה של מי שתורם לארגון שלו

תודה רבה ויישר כח

תשובה

בס"ד

שלום וברכה.

א – ב. קשר עניבה שמותר לקושרו לכתחילה הוא קשר שרגילים לקשור בנעליים.

ג. אכן, כולנו חשים שאנחנו רוצים לתרום לכולם – אבל זה קצת בלתי אפשרי.
לכן כל אחד צריך לתרום

[א] לתושבי עירו לפני עיר אחרת.

[ב] לדבר שהוא באמת בדוק ואמיתי שמי שמעביר את הכסף לא לוקח עמלות גבוהות ומי שמקבל את הכסף משתמש בו לצורך שאליו הוא נלקח. ובצורה הנכונה.

[ג] לעשות סדר בצדקה. לתת למי שהתרומה תועיל לו יותר. למשל כתוב שעדיף לתת למישהו שהולך ללמוד מקצוע ממי שמשתמש בו לצרכים שוטפים.

וכד'
עוד מפורט על כך הרבה בהלכות צדקה בשולחן ערוך סימן רמז ואלה שאחריו.

למשל:

שו"ע יורה דעה סימן רנא
(ז) חייב להקדים להאכיל הרעב מלכסות הערום:
(ח) איש ואשה שבאו לשאול מזון מקדימין אשה לאיש וכן אם באו לשאול כסות וכן אם באו יתום ויתומה לינשא מקדימין להשיא היתומה:
מי שבא ואמר האכילוני אין בודקין אחריו אם הוא רמאי אלא מאכילין אותו מיד היה ערום ובא ואמר כסוני בודקין אחריו אם הוא רמאי ואם מכירין אותו מכסין אותו מיד:

שו"ע יורה דעה סימן רנב
(א) פדיון שבויים קודם לפרנסת עניים ולכסותן.

שו"ע יורה דעה סימן רנג
(י) עשיר המרעיב עצמו ועינו צרה בממונו שלא יאכל ממנו אין משגיחין בו:

עוד על שמונה מעלות בצדקה:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=2703