למה שמו של דוד מתחיל ומסתיים באותה אות?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 23/10/02 15:28 יז בחשון התשסג

שאלה

לכבוד הרב שלום!

רציתי לשאול את כבודו שמות של מלכים שהיו לוא דווקא בישראל במתחילים ומסתיימים באותה אות כמו דוד ואסא.

תודה.

זאבי.

תשובה

בס"ד

אני לא כל כך מכיר מלכי אומות העולם (פיליפ מלך ספרד ונדמה לי שיש תנעומת ממלכי מצרים העתיקה)

אבל הרבה מאלה שקשורים עם דוד ומלכותו.

נתן הנביא - נביא דוד.
ישי - אבי דוד.
גוג - הלוחם במלכות בית דוד.
ואסא שהיה ממלכי בית דוד שכבר הזכרת.

ולמה?
אין לי לתת לך תשובה ברורה רק קצת רמזים.

גמרא מסכת ברכות דף י/א
"כל פרשה שהיתה חביבה על דוד פתח בה באשרי וסיים בה באשרי פתח באשרי דכתיב אשרי האיש וסיים באשרי דכתיב אשרי כל חוסי בו"

תוספות ברכות דף י/א
"לאו דוקא פתח באשרי וסיים באשרי. אלא חתימה מעין פתיחה כמו תהלה שפתח בתהלה וסיים בתהלה תהלת ה' ידבר פי וכן הרבה פרשיות שמתחילות בהללויה ומסיימות בהללויה"

חדושי הרשב"א על מסכת ברכות דף י/א
פרשו בתוספת דלאו דוקא אשרי, אלא במה שפתח סיים כגון שמתחיל בהללויה וסיים בהללויה, וכן בה' אדוננו (תהלים ה, י), כי הוא דרך שבח יותר. ומכאן סמכו חכמים ברוב הברכות לעשות חתימתן מעין פתיחתן:

ולמה הברכות קשורות לדוד המלך?
כתב במשנה ברורה סימן מו ס"ק יד כי דוד המלך תיקן לומר מאה ברכות בכל יום, והוא תיקן אותם בדרך שהיתה חביבה לו כדלעיל.
"לפי שהיו מתים בכל יום מאה נפשות מישראל תיקן דוד על זה לברך מאה ברכות בכל יום".

למה הפתיחה והסיום באותו אופן?

כי דוד התחיל משיח בן דוד מסיים.

להבנת הענין יותר בעומק ראה מה שכתב הרמב"ן על שמות פרק יז פסוק ט

"כי המלחמה מן המשפחה הזאת (עמלק) היא הראשונה והאחרונה לישראל, כי עמלק מזרע עשו (שם לו יב), וממנו באה אלינו המלחמה בראשית הגוים, ומזרעו של עשו היה לנו הגלות והחרבן האחרון, כאשר יאמרו רבותינו (ע"ז ב:) שאנחנו היום בגלות אדום.
וכאשר ינוצח הוא, ויחלש הוא ועמים רבים אשר אתו, ממנה נושע לעולם, כאשר אמר (עובדיה א כא) ועלו מושיעים בהר ציון לשפוט את הר עשו והיתה לה' המלוכה.
והנה כל אשר עשו משה ויהושע עמהם בראשונה יעשו אליהו ומשיח בן יוסף עם זרעם, על כן התאמץ משה בדבר"

גאולה בקרוב - אמן.