למה גמרא

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 01/04/02 03:15 יט בניסן התשסב

שאלה

אשמח מאוד אם כבוד הרב יוכל להפנות אותי למספר מקורות הדנים בעניין חשיבות או אי חשיבות לימוד גמרא

תודה רבה.

תשובה

ב"ה מוצאי חג הפסח תשס"ב

לאלי שלום!

על פי הכותרת אני מבין ששאלתך מתייחסת ללימוד הגמרא. לימוד הגמרא הוא חלק נכבד ומרכזי ביותר בלימוד התורה, וממילא כל המקורות העוסקים בחשיבות לימוד התורה בכלל הם רלוונטיים גם ללימוד הגמרא. המקורות נמצאים לרוב בספרות חז"ל, ברמב"ם בהלכות תלמוד תורה, בשולחן ערוך בהלכות תלמוד תורה ביורה שעה, בשולחן ערוך של הרב בעל התניא. קיימים גם ספרי מחשבה רבים העוסקים בנושא זה כמו תפארת ישראל למהר"ל מפראג, ונתיב התורה מתוך ספר "נתיבות עולם" להמהר"ל מפראג, נפש החיים של הרב חיים מוולוז'ין, אורות התורה של הרב קוק ועוד.
אנו לומדים תורה כדי להתקרב לקב"ה, התורה היא דבר ה' ,הרב בעל התניא בספרו אומר שמי שלומד תורה הוא כ"מחבק את המלך בלבושיו" קירבה גדולה לקב"ה. לתורה יששני חלקים תורה שבכתב ותורה שבעל פה, אי אפשר ללמוד תורה שבכתב ללא תורה שבעל פה. דורות רבים היה איסור לכתוב את התורה שבעל פה, כשהדבר הותר בימי רבי יהודה הנשיא,הוא עצמו כתב את המשנה שהיא בעיקרה ספר הלכות, ולאחר מכן נכתב התלמוד ההבבלי שהוא סיכם של הדיונים שהתקיימו בבתי המדרש בבבל סביב המשנה, הרחבהת גדולה גם לנושאים הלכתיים שלא נשנו במשנה, עניני אגדה רבים ועוד התלמוד הבבלי הוא המאגר הגדול ביותר של תורה שבעל פה, ולכן כל מי שרוצה ללמוד תורה שבעל פה לומד את התלמוד הבבלי. מעבר לידיעת התורה, בתלמוד לומדים את דרך הלימוד, צורת המשא ומתן, השקפת עולם אמונית ועוד. כל ספרי ההלכה והמחשבה שנכתבו על ידי גדולי ישראל אחרי חתימת התלמוד הבבלי שאבו את מקורותיהם מתוך התלמוד הבבלי.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת