למה אסור לאכול מצה עשירה בפסח

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 19/03/02 08:43 ו בניסן התשסב

שאלה

מדוע יש איסור לאכול עוגיות יין בפסח?

תשובה

בס"ד

בעוגיות יין נמצאו כל כך הרבה תקלות בשנים שעברו. ורק בשנה שעברה נמצא בביקורת של מחלקת הכשרות הארצית שהשתמשו בשמרים על מנת שהטעם ישתפר, יהיה פריך וכד' .

ועוד דע לך כי מעיקר הדין רק ספרדים נהגו היתר ב"מצה עשירה" שנאפית מקמח רגיל עם מי ביצים או שאר מי פירות, או יין. אבל האשכנזים נהגו בה איסור מאז ומעולם.
גם ספרדים שאוכלים מצה שמורה לא יכולים לאכול מצה עשירה שנעשית מקמח רגיל. לא קמח מצה.

ועוד דע לך כי בכל מקרה צריך להזהר בה מאוד מאוד שלא יתערב בקמח אפילו מעט מים, שטיפת מים אחת מחמצת את כל העיסה.
מכיוון שכך נהגו גם הספרדים כיום שלא לאוכלם, ובפרט עוגות שנעשות במפעלי תעשיה שקשה מאוד להשגיח עליהם שלא תבוא אליהם טיפה אחת של מים.

ועוד יש להזהר מעוגות מצה עשירה הנעשות במפעלים כיון שכיום יש שמכניסים בהם חומר משמר, אלכוהול, חומר כימי מתפיח וחומרים שמפרישים מים - על כן אין לזה דין של מצה עשירה שאינה מחמיצה, ואסורים באכילה. \ועיין פסחים כ"ח ע"ב ותוד"ה "מחמת" שכל דבר שהוא מחמץ כגון שמרי יין וכדו' אסור. ועיין פקודת אלעזר תס"ב, א'\.