ללא נושא

חדשות כיפה הרב שמואל זעפרני 02/09/02 18:04 כה באלול התשסב

שאלה

שלום רב לכבוד הרב

ברצוני לשאול את כבוד הרב:

בתי נמצאת כרגע בחודש התשיעי להריונה כאשר בכל תקופת ההריון הקיעה והריון זה בא לאחר הריון נפל קודם . אשתי ואני חוששים מאוד שאם היא תצום ביום כיפור הקרוב היא לא תרגיש טוב כי גם ככה היא חלשה ואני חושב שדינה כדין של חולה שיש עימו סכנה . אבקש לקבל תשובתך לפני ראש השנה כדי שבראש השנה כאשר יבואו אלי לחג אוכל למסור את שובתך

בכבוד רב ובברכת לשנה טובה תכתבו ותחתמו

דב שוורץ

תשובה

דב שלום,
באופן כללי אשה בהריון חייבת להתענות כל הצום ככל אדם,בין אם זה בתחילת ההריון בין אם זה בסוף ההריון.
דין זה משתנה אם יש סכנה לעובר כדלהלן:
אם הריחה מאכל מסויים ומתאוה לו,דבר שיכול להכניס אותה ואת הילד למצב של סכנה,לכן אם אמרה "צריכה אני לאכול",לוחשין לה באוזנה "היום יום כיפור",ולפעמים מתיישבת דעתה בכך.ואם אפשר טוב להוסיף ולומר לה,כי אם תתישב בדעתה יהיה לה יחד ירא שמים,ואם חוששים שתחמיר על עצמה ותבוא לידי סכנה לא יאמרו לה.
אם לא נתיישבה דעתה, מאכילין אותה לאט לאט; מתחילה נותנים לה לטעום מעט רוטב וכדומה, כי לפעמים בטיפה אחת מתיישבת דעתה. ואם לאו, נותנין לה לאכול "לשיעורים" ואם עדיין לא נתיישבה דעתה, נותנין לה לאכול כרגיל (שו"ע תריז סע' ב. תריח סע' ז ואחרונים עליו).
מעוברת שהריחה מאכל ונשתנו פניה אף על פי שאינה אומרת כלום, מאכילים אותה מיד "לשיעורים" בלי ללחוש לה. ויש שמצריכים לחישה, והכל לפי העניין (שו"ע תריז
יש אומרים שמעוברת היא אפילו תוך ארבעים יום מתחילת ההריון (כה"ח שם ס"ק ד).
אחר שנתיישבה דעתה אסור להאכילה אפילו פחות מהשיעור (כה"ח שם ס"ק טו ומשנ"ב ס"ק ז).
בכל מקרא אני ממליץ לפנות למכון פוע"ה בטלפון 02 6515050.אם בגלל ההיסטוריה של ההפלה שהיא עברה יש סכנה אם היא תצום.
בברכה וכל טוב,
שמואל זעפרני