לימוד תורה בקול?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 12/10/03 05:18 טז בתשרי התשסד

שאלה

לכבוד הרב השלום והברכה,

שתי שאלות יש לי:

א. האם ניתן ונכון לומר לפני לימוד תורה שהלימוד יהיה לטובת... איזושהי בקשה פרטית רפואה/זיווג/פרנסה וכו'?

ב. וא"כ האם הלימוד צריך להיות בקול- בחיתוך שפתיים או יכול להיות בעיניים בלבד?

ג. מה הקשר בין תוכן אגרת הרמב"ן לבין ההבטחה/הסגולה הכתובה בסיומה שבכל יום שאדם יקראנה יענוהו מן השמיים בכל אשר ישאל?

תודה רבה על הכל.

תשובה

בס"ד

[א. ]מותר לומר שהלימוד יהיה לטובת דבר מסויים, אבל יחד עם זאת לזכור שאנחנו לא מתנים את הלימוד בדבר זה, וגם אם הדבר לא יקרה אנחנו שמחים על הלימוד שלמדנו.
זהו יחודם של עם ישראל, אשר עובדים את ה' מאהבה, ויחד עם זאת מבקשים בקשות, כמו שבן יכול לבקש מאביו.

[ב. ]לימוד התורה הטוב ביותר הוא בקול, כאשר האדם משמיע לאזניו. ומלבד שכך מתקיים רצון ה' טוב יותר, גם הלומד מרויח מכך משום שכך הלימוד נחרט יותר בזיכרון. אכן, גם כאשר אדם לומד בהרהור יש בכך קיום מצוות לימוד תורה.

[ג. ] אתה בודאי מתכוון למילים הללו: "תִּקְרָא הָאִגֶּרֶת הַזֹּאת פַּעַם אַחַת בַּשָׁבוּעַ וְלֹא תִפְחוֹת, לְקַיְּמָהּ וְלָלֶכֶת בָּהּ תָּמִיד אַחַר הַשֵׁם יִתְבָּרַךְ, לְמַעַן תַּצְלִיחַ בְּכָל דְּרָכֶיךָ וְתִזְכֶּה לְעוֹלָם הַבָּא הַצָּפוּן לַצַּדִּיקִים, וּבְכָל יוֹם שֶׁתִּקְרָאֶנָּה יַעֲנוּךָ מִן הַשָׁמַיִם כַּאֲשֶׁר יַעֲלֶה עַל לִבְּךָ לִשְׁאוֹל עַד עוֹלָם - אָמֵן סֶלָה":

יש בזה ספק הבטחה של הרמב"ן לבנו הנמען של האגרת הזו, אולי זו הבטחה לכל קורא, אולי זו הבטחה למי שיקרא באופן שהרמב"ן כותב שם. אולי זאת תפילה של הרמב"ן כפי שעולה מהמילים המסיימות "אמן סלה".

בכל מקרה שים לב היטב למילים הללו שהם העיקריות באגרת שאולי אין בה שום חידוש הלכתי אבל יש בה הרבה הרבה ישום:
וְכַאֲשֶׁר תָּקוּם מִן הַסֵּפֶר, תְּחַפֵּשׂ בַּאֲשֶׁר לָמַדְּתָּ אִם יֵשׁ בּוֹ דָּבָר אֲשֶׁר תּוּכַל לְקַיְּמוֹ, וּתְפַשְׁפֵּשׁ בְּמַעֲשֶׂיךָ בַּבֹּקֶר וּבָעֶרֶב, וּבָזֶה יִהְיוּ כָּל יָמֶיךָ בִּתְשׁוּבָה:

נוסח האגרת ב:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=16575
בכל מקרה ספק תפילה