לימוד תורה בנהיגה

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 12/08/02 19:32 ד באלול התשסב

שאלה

האם רשאי אדם שנוהג ברכב, ללמוד תורה בדרך?

תשובה

א. חז"ל דרשו "אל תרגזו בדרך" - אל תתעמקו בדבר הלכה, שמא תרגזו עליכם הדרך. רש"י פירש שהחשש הוא שיתעו בדרכים, ולפי המבואר בגמרא חשש כזה קיים כשלומדים בעיון, אך לא כאשר שׁוֹנִים גירסה. כיום החשש הוא יותר לתאונות ולנזקים חלילה, בנפש וברכוש.

ב. עם זאת יש חשיבות שגם הנהג יעסוק בתורה, אך באופן שאינו מטריד ואינו מסיח את הדעת מהנהיגה ומהדרך. הדבר ניתן ע"י האזנה לקלטות או לשידור רדיו, או בשיחה נינוחה עם חבר.

ג. הנוסעים ברכב, שאינם נוהגים, רשאים ואף חייבים לעיין ולהתפלפל בהלכה, כדברי חז"ל שההולכים בדרך ואין ביניהם דברי תורה מתחייבים בנפשם. אלא שאם הלימוד (בשיחה ביניהם או בעיון בספר) מטריד את הנהג - גם עליהם חל האיסור שלא ללמוד בעיון, אלא לִשְׁנוֹת גירסה.

ד. אם בדבר הלכה הזהירו שלא לנהל ויכוחים עם הנהג, כיון שהם מסיחים את הדעת - קל וחומר לעניינים אחרים.
ה' ישמור צאתנו ובואנו מעתה ועד עולם.