ליל שימורים

חדשות כיפה הרב שי פירון 28/03/02 13:27 טו בניסן התשסב

שאלה

למדתי שליל הפסח הוא "ליל שימורים", בו הקב"ה שומר על עם ישראל מכל פגע רע. אני המומה מהפיגוע בנתניה. כיצד?

תשובה

ב"ה

שלומות!

אכן, הפיגוע בנתניה הוא מזעזע. קשה להבינו, קשה להבין את היכולת המוסרית להגיע לשפלות נמוכה כל כך. בה בעת, צריך להזהר ממחשבות פשטניות. אכן, יש השגחה כללית על עם ישראל. ישנה הבטחה לבלתי ידח ממנו נידח. עם ה' ימשיך להתקיים לנצח. למרות שבכל דור ודור עומדים עלינו לכלותנו, אנו עם הנצח. עמים נפלו וקמו. נעלמו והפכו לפרק בספרי ההיסטוריה ואנו ממשיכים בדרכנו.
אבל, זה לא פותר את האנושות מאחריות על מעשיה הנוראיים. זה גם לא פותר את כולנו ממחשבה מעמיקה אודות מעשינו.
זה לא פותר אותנו ממחשבה שללא השגחת ה' המצב יכל להיות הרבה יותר גרוע.
כל אלה הם ספקולציות. העיקר היא הבטחון והאמונה בה' שמנהיג את עמו ומוביל אותו לקראת גאולה שלמה.

מותר להתבונן בדרכי ה' אבל הדגש הוא מה אנו לומדים מכך ולא מה על הקב"ה לשנו תבדרכי השגחתו. הדבר דומה ליחסים בין בני זוג. אם יש אימון מלא הרי שגם התהיות לא יצליחו להזיז אותנו מהבטחון שבסיס הכל עומדת הכוונה להיטיב ולהועיל. לא תמיד מבינים. לא תמיד רואים איך זה מוביל לטוב.
ק"ו ביחס לקב"ה. כל כולו רק טוב וחסד לעמו. לעיתים יש לגלות את החסד הזה בצורה של הסתר פנים, לעיתים מגלים את הערך הזה בצורה של כעס על עם ישראל.
הכל תלוי באמון. הכל תלוי באהבה. הכל תלוי בנכונות להתבונן קדימה.

בברכה,

שי