לאן בצבא?

חדשות כיפה הרב אייל קרים 28/06/02 04:44 יח בתמוז התשסב

שאלה

שלום כבוד הרב!

ברצוני לדעת איך להחליט לאן ללכת לצבא. כלומר האינטרס הוא לעזור לתרום כמה שאתה יכול לצבא. אך האם צריך גם להתחשב בכך שישנה בעיה דתית במקומות מסוימים? האם צריך להתגייס עם חבורה של דתיים ת ביינשים.. ובכך לא להגיע ליחידות הכי מובחרות, או שעדיף ללכת להכי מובחרת(מצוה מו מהדרין כמה שיותר קרבי) ולתת לאפשרות של ירידה מבחינה רוחנית. כי מה שברור זה שהצבא כמסגרת היא דתית אך מבחינה תרבותית היא תת חילונית? ולהיות בחברה כזאת למשך זמן חייבת להשפיע? מה עושים איך מחליטים? מה מול מה?

תשובה

אין חובה להתגייס ליחידה הכי מובחרת, אף שמצוה יש, ואין הדבר כרוך בהכרח בירידה רוחנית. אדרבה, ישנם חיילים שדוקא השירות הקשה והמפרך ביחידות המובחרות, שהציב אתגרים רוחניים בפניהם רומם אותם עוד יותר מבחינה רוחנית.
ובעיקר שכיום משרתים חיילים דתיים רבים ביחידות אלו. (למשל בסיירת גולני היו בצוות 17 דתיים מתוך 21 לוחמים).
אך ישנו גם חשבון נוסף פרטי ולאומי.
בספר "נוצר חסד" לאדמו"ר ר' יצחק אייזיק מקומרנא זצ"ל, בפירושו על מאמר חז"ל "הרחק משכן רע ואל תתחבר לרשע" (אבות א, ז), הוא תמה על התנא מדוע לא אמר הרחק מרשע כמו בנוגע לשכן רע, אלא רק "אל תתחבר". ומשיב "חס וחלילה לרחק עצמו מרשע, אלא אדרבה מצוה לקרב עצמו אליו, כי בזה שאתה מקרבו תפעול עליו להמשיכו לטוב. רק אל תתחבר אליו, רצונו לומר, בפנימיות לבך, אבל ודאי אל תרחיקהו ממך, וכן אתה לא תתרחק ממנו". זה במישור הפרטי.
ובנוגע למישור הלאומי, כבר הסביר המהר"ם שיק בתשובותיו (או"ח סימן ע), שבכל ענין רוחני כלל ישראלי, אם הצדיקים ימשכו ידיהם מדבר מן הדברים שיש בהם צורך לכלל, והחילוניים לא ימשכו ידיהם ממנו, אזי יהיה המצב רע כפליים. וע"כ מאחר ואין ואקום ובכל חלל נכנס מישהו, והרי כל מגמתינו היא שצה"ל יהיה צבא טהור וכשר, מוטב שלא נמשוך ידינו מלחדור ולהאיר פינות אפילות ביחידות מובחרות אלו.