שאל את הרב

כשר בהשגחת הרבנות???

חדשות כיפה הרב משה כ''ץ 15/06/02 18:37 ה בתמוז התשסב

שאלה

שלום רב!

ברצוני לדעת מה דעת הרב לגבי מוצרים בהכשר רבנות וללא בד"ץ ,האם ניתן לסמוך על ההכשר הזה?

לפי מה ששוחחתי עם משגיחים ברבנות הסתבר שהם עצמם לא אוכלים.

כמו כן אם באמת לא ניתן לסמוך עליהם ,מדוע לא לפרק את מוסד הרבנות ולהקים מוסד רבני חדש

במקום להקים כל יום בד"ץ חדש???

זה כמו בניין הרוס שבמקום לסתור אותו ולבנות חדש, מוסיפים לו עמודי תווך (בד"ץ)????

תשובה

ליוסי שלום וברכה
המעיין במודפס על אריזות המזון יגלה כי ישנם "נותני כשרות" רבים מאוד בעולם. כיצד ניתן לדעת מי מהם מוסמך ויכול לתת הכשר ומיהו אינו מוסמך לכך?
עבורנו, הרבנות הראשית לישראל היא זו הקובעת מי מוסמך וראוי לתת הכשר, ומי לא.
יש לדעת כי הטיפול בהכשרות מתחלק לשניים:
א. הכשרים בתוך מדינת ישראל
ב. הכשרים הניתנים מחוץ למדינה למוצרים המיובאים לארץ

נפתח במוצרים 'כחול-לבן':
במדינת ישראל ניתנה אך ורק ל"רבנויות" הסמכות לתת הכשרים. אלו תהיינה רבנויות הערים, המועצות הדתיות או המקומיות.

לתשומת לבכם: כל הבד"צים למיניהם אינם "חוקיים" ואינם מוסמכים מבחינה חוקית לתת הכשר, ועל כן לעולם לא נמצא חותמת של בד"ץ (=בית דין צדק) שבה מופיעה המילה "כשר". במקום זאת יופיע הכיתוב העוקף "בהשגחת בד"ץ פלוני" או נוסח דומה. בגלל אי חוקיותם של הבד"צים, נוצר מצב משפטי מסובך, שאינו מאפשר לבד"צים לתבוע יצרני מזון המזייפים את חותמותיהם, ועל כן, אנו הצרכנים, צריכים מאוד להיזהר בקניית מוצרי בד"ץ ולהקפיד שיתלוה אליהם הכשר של הרבנות או, לחילופין, לוודא שבאותו פריט - אין זיוף.
הבדצ"ים מודעים היטב לבעיה קשה זו, ועל כן, בכל שנה לפני פסח יוצאת חוברת מפורטת ובה רשימות כל החברות ובעלי העסקים המחזיקים בהכשר של אותו בד"ץ. בנוסף לכך, קיים פרסום מסודר בעיתונות החרדית ועל גבי פשקווילים (=מודעות רחוב), המוקיע את הזיפנים ומזהירים את הציבור מפני מקומות שהוסרה מהם ההשגחה בגלל אי ציות למשגיחים. גם מי שאין בידו את כל החוברות של כל הבד"צים יכול תמיד להתקשר אליהם בכדי לברר לגבי מוצרים מסופקים.

חשוב לדעת שהרבנות נותנת הכשר ל"עם ישראל" ולא רק לאיזו קבוצה מסוימת , ובעם ישראל יש רמות שונות של הקפדה, כולם ע"פ ההלכה, יש כשרות רגילה ויש מהדרין. כל אדם צריך להחליט לעצמו עד כמה הוא רוצה להחמיר.
וכמובן שאחר כך צריך לבדוק כל מקום ומקום מה רמת הכשרות שלו(דרך הרבנות או המשגיח במקום) וע"פ המידע שבידיך להחליט אם לאכול או לא.
הדבר תלוי גם האם האדם הוא ספרדי או אשכנזי. שספרדים מחמירים למשל בבישולי עכו"ם, איסור חדש
ועוד כמה דברים אחרים.





כתבות נוספות