כשרות

חדשות כיפה הרב שי פירון 17/12/01 16:15 ב בטבת התשסב

שאלה

האם מותר לאכול במזנון חלבי בלבד המגיש אוכל ביתי כשבעלת המזנון מעידה על עצמה כי האוכל כשר וכי הסיבה לכך שאין ברשותה תעודת הכשר היא כי המזנון פתוח בשבת, כדוג' המזנון בקאנטרי באורנית?

והאם קיים הבדל בין מקרה זה לבין הזמנה של אדם "חילוני" לארוחה כשהוא מעיד על עצמו כי האוכל שהכין לארוחה זו כשר?

תשובה

ב"ה

אורנה,

שלומות

אין לאכול במזנון כזה מכמה טעמים.

ראשית, יש דעות שכלי שבושל בו בשבת באיסור הופך להיות טריפה (עייני משנה ברורה סי' שיח'. יש פוסקים החוששים הלכה למעשה לשיטת הרשב"א.
שנית, אני בטוח שמעבר לשאלת השבת ישנן בעיות רבות שלא מודעים אליהם. דוקא במסעדות חלביות יש בעיות רבות של שמיטה, ערלה, תולעים וכו'.
שלישית, אני בטוח שדוקא בשל רצוננו העז לחזק את התפיסה הממלכתית במדינת ישראל ומתוך כך את הרבנות הראשית, דוקא בשל העובדה שאנו רוצים למנוע כשרות סקטוריאלית של פלג זה או אחר אנו צריכים לחזק את ידי הרבנות הראשית.

שאלתך השניה שונה בתכלית: לכל אדם יש חזקת כשרות אם הוא יודע את ההלכות הבסיסיות של כשרות.

בברכה,

שי