כסא גלגלים בשבת

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 08/01/02 04:05 כד בטבת התשסב

שאלה

בס"ד

ראשית, תודה רבה על הזריזות במתן התשובות, עוד היום בעז"ה אתקשר.

שנית, מה לעשות בנוגע להסעת כסא גלגלים ידני במקום ללא תחום שבת, זה לאו דווקא בשבילי אלא גם בשביל החניכים שלי.

שוב תודה,

תשובה

בס"ד

ההלכה הזאת כתובה כבר בשולחן ערוך לפני ארבע מאות שנה ויותר ומקורה בגמרא ובמשנה שזה כבר יותר מאלפים שנה והריהי לפניך:

סימן שא סעיף טז

"קיטע שאינו יכול לילך כלל על שוקיו אלא יושב על כסא וכשנעקר ממקומו נסמך על ידיו ועל שוקיו ונדחף לפניו ועושה סמוכות של עור או עץ לראשי שוקיו או רגליו התלוים וכשהוא נשען על ידיו ועוקר עצמו נשען גם על רגליו קצת, אין יוצאים בהם בשבת דאיידי דתלוים ולא מנחי אארעא זמנין דמשתלפי; אבל בכסא נז וספסלים הקטנים שבידיו - מותר לצאת".

תרגום ללשוננו - כל דבר שאין חשש שיפול ממנו כמו כסא גלגלים שאין חשש שיקום ממנו להראותו לחבירו - מותר.
אבל דבר שיכול ליפול ממנו כמו פורטזה שאינה קבועה ואינה קשורה - אסור.