כמות ה"שיחה" המותרת עם נשים

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 28/05/02 14:45 יז בסיון התשסב

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שמואל אליהו שליט"א שלום רב,

ישנם כמה הלכות בענייני צניעות שלא ברורות לי,

1. מאיזה גיל של בת חל איסור דיבור איתה?

2. האם אני צריך להקדים שלום לאישה כאשר אני חושש שאם אני לא אומר כלום היא תיעלב?

3. אם אני יודע שהשיחה תימשך, האם עדיף לא להקדים שלום בכלל?

4. מה ההלכה לגבי דיבור עם מורה/מזכירה?

תודה רבה.

תשובה

בס"ד

1- תשע.

2- לא מקדמים שלום לאשה, ובמקרה שיש חשש לעלבון אומרים "שלום קל" בניד ראש. אבל לא "שלום חם ולבבי".
ראה בענין זה מה שכתב הרב קוק במוסר אביך תחת הכותרת "צניעות". תמצית דבריו שכואב לנו העובדה שאנו לא יכולים להקדים שלום לכל אשה - אבל ענין הצניעות הוא כל כך חשוב עד שהוא דוחה את הענין של אמירת שלום.

3- בודאי. רק המינימום ההכרחי

4- גם כאן את המינימום ההכרחי. לא להוסיף מילה אחת שלא לצורך.

ולסיום אביא את הגמרא במסכת עירובין דף נג/ב המסבירה מהם גדרי שיחה עם אשה.

"רבי יוסי הגלילי הלך בדרך וראה את ברוריה (אשת רבי מאיר) שאל אותה: באיזו דרך נלך ללוד?
אמרה ליה: גלילי שוטה. לא כך אמרו חכמים אל תרבה שיחה עם האשה. היה לך לומר: באיזה ללוד?

שלום