ייחוד ונוספים.

חדשות כיפה הרב דוד סתיו 18/05/02 17:49 ז בסיון התשסב

שאלה

שלום ותודה על תשומת הלב.

רציתי לשאול בנושא איסור ייחוד, מהם הגדרים בדיוק לגבי:

1. הליכה או ישיבה ברחוב בשעות הערב? הלילה?

2. ישיבה בחדר עם חלונות ודלתות הפתוחים

לחדרים אחרים, בשעות הלילה (כולם ישנים).

3. ישיבה בקומת הכניסה בבית עם דלת סגורה אך

לא נעולה כשאף אחד אחר לא נמצא בבית, אך

ייתכן שיגיע, וזה בשעות היום, והאם יש

עניין לפתוח את הדלת או רק לא לנעול אותה.

4. ישיבה באוטו נוסע בשעות היום. כנ"ל בלילה.

5. כנ"ל ביום ובלילה באוטו חונה.

6. מהו הגיל המינימלי של אדם שיכול

להקרא "שומר", שבנוכחותו כבר לא יהיה איסור.

7. האם שייך איסור ייחוד עם שתי נשים בחדר.

באוטו?

ועוד כמה שאלות בנושאים אחרים:

8. האם שייך ההיתר של "מוטב יהו שוגגין ואל יהו מזידים" במקרה של אדם שחושב שאיסור מסוים הוא איסור מדרבנן והוא עובר עליו בכל זאת, והמעשה הוא באמת איסור דאורייתא. האם אנו אומרים שאילו ידע שזה איסור דאורייתא היה כופה את עצמו למרות שקשה לו לעמוד בו ולהבין אותו, או שאנו אומרים שבין כך הוא לא מתגבר על קשייו ולכן נשאיר אותו במצב של מזיד דרבנן ושוגג דאורייתא, במיוחד מאחר ונעשתה לו כהיתר.

(אני יודע שזה שקשה לו להבין את האיסור או לעמוד בו אין זה היתר בשבילו לעבור על כך, אבל זאת לא הייתה ההנחה שמאחורי השאלה ההלכתית).

9.מה אסור בשבת לקרוע מדאורייתא ומדרבנן: האם מותר לקרוע שקית לצורך מה שבתוכה כאשר לא מדובר באוכל? והאם מותר לקרוע משהו כאשר יש לי צורך בגופו ממש כגון נייר טואלט. האם יש חילוק לעניין יו"ט?

אני מתנצל על אריכות השאלות, ואם אין לרב זמן לענות לי, אז אשמח אם יפנה אותי למקור המדויק הנדרש.

בברכה,

יוני.

תשובה

בס"ד

ליוני שלום,

שאלותיך חשובות מאוד, ואין לי את היכולת לענות על כולן בפרוטרוט.

הלכות ייחוד מפורטות בס' כ"ב בשו"ע "אבן העזר", ואם תעיין שם ובאוצר הפוסקים שם, תמצא התייחסות מפורטת לכל שאלותיך.

כמו כן, מומלץ לעיין באנציקלופדיה תלמודית בערך "ייחוד".

ובכל זאת, לא אפטור את עצמי בלא כלום. פוסקי דורנו נחלקו בשאלת הייחוד במכונית. ר' משה פיינשטיין נוטה לאסור (חד' סי' ס"ה) והגרש"ז אוירבך נטה להתיר ("מנחת שלמה" צ"א, כ"א). תשובה זו מתייחסת לרכב נוסע, אבל רכב החונה במקום בו עוברים אנשים נ"ל שיש להקל, לכל הדעות.

בעניין קריעת חבילות ע"מ להוציא את תכולתם, עיין מה שכותב זה ב"משנה ברורה" ס' שמ' ו"בשמירת שבת כהלכתה".

בברכה, הרב דוד סתיו