יום הכיפורים

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 11/08/02 16:30 ג באלול התשסב

שאלה

לקט הלכות ליום הכיפורים

תשובה

א. קודם הדלקת נרות יש לנעול את נעלי הגומי, ובעת הברכה לכוון לקבל את תוספת יום הכיפורים.

ב. עיקר המנהג הוא לומר תפלת "כל נדרי" לפני השקיעה, ובפרט בשבת. המאחרים לאחר השקיעה עושים זאת בעיקר משום ברוב עם הדרת מלך.

ג. יש שאין אומרים בקבלת שבת "מזמור שיר ליום השבת", ויש שאומרים (וכך נוהגים).

ד. הכנת מיחם והטמנת אוכל בערב יוכ"פ לצורך ילדים - מותרת. לדעת מרן השו"ע והגר"ז מותר להכין ולהטמין גם לצורך מוצאי יוכ"פ, אך לדעת הרמ"א - אסור.

ה. מי שאינו מספיק לכוון ולהבין המלים בוידוי, רשאי לפזר את כוונותיו קטעים קטעים בעשרת הוידויים הנאמרים במשך התפילות.

ו. אף שלהלכה אין אדם חייב לפרט את חטאיו, מכל מקום טוב שיפרטם בלחש.

ז. החיוב שלא לצום למי שהדבר מסכן אותו הוא כחיובו של רוב הציבור לצום. במקום שאין לאדם אפשרות לקבל הוראות מרופא, הוא הפוסק לעצמו - לב יודע מרת נפשו - וכמרגיש חולשה גדולה, יאכל וישתה פחות מהשיעור.

ח. יש להניח מערב יוה"כ נר דולק שאפשר לברך עליו "מאורי האש" בהבדלה. אם לא הכינו, ידליק גפרור, וממנו יעביר אש לנר.

ט. ברכת בשמים במוצאי יוה"כ שחל בשבת נחלקו בה הפוסקים. בגלל חשש להפסק בברכות הנהיגו הבן-איש-חי לברך לאחר שתיית הכוס.

י. במוצאי יוה"כ רצוי להתחיל בבנית הסוכה, ולפחות בתיכנונה. ביום י"א בתשרי נהגו להשכים להתפלל, שלא יקטרג השטן.
ויה"ר שנזכה לחתימה טובה ולישועות ונחמות ולביאת הגואל ולבנין אריאל.