יהרג ובל יעבור- גם בעינויים?

חדשות כיפה הרב צבי קוסטינר 20/08/02 12:44 יב באלול התשסב

שאלה

יהרג ולא יעבור על:

גילוי עריות

שופך דמים

עבודה זרה

אך מה קורה במצב בו לא באים לאותו אדם להורגו מייד אלא רק בייסורים קשים.

יסורים שאותו אדם לא מסוגל לעמוד בהם.

מילא, הורגים אותו מייד אך מה עליו לעשות במצב שבו באים לאלץ אותו להשתחוות לדוגמא לאל אחר- לא על יד מיתה אלא על ידי עינויים ויסורים קשים?

תשובה

שלום דן,

אפילו היו מייסרים אותו ייסורים קשים כדי שיעבור חייב הוא למסור את עצמו לזה ולא לעבור, שנקראו הייסורים "חצי הנפש" והרי מחוייב הוא אף בהריגה שהיא "כל הנפש". ויש מהראשונים שכתבו שייסורים שאין להן קיצבה, חמורים הן ממיתה, ואינו חייב למסור עצמו לייסורים. ודווקא באיסורים שאין להן קיצבה כגון שמכים אותו שנה או שנתיים בכל יום, אבל בייסורים שיש להן קיצבה כמו רבי עקיבא, שסרקו את בשרו במסרקות של ברזל וברור הוא שימות במהרה, ימסור עצמו ואל יעבור שהרי זה כמו מיתה. (אינציקלופדיה תלמודית, כרך כב, עמוד סד).

בברכה,
צבי קוסטינר