טעיתי בברכות

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 16/06/02 17:49 ו בתמוז התשסב

שאלה

בס"ד

לרב שמואל אליהו שלום רב,

הייתה סעודה-ובה נודע לנו מפי המארחים שהלחמים אשר מחולקים שם (כדי להמנע מנטילת ידיים המונית) - הם מזונות ולא המוציא, לאחר מכן נודע להם כי הם טעו והודיעו לכולם על טעותם עקב כשל מערכתי וכו'..

כולם ברכו מזונות, לפי מה שאני קורא ב"שולחן ערוך" כתוב: "טעה וברך על לחם גמור "בורא מיני מזונות" ... יצא".

האם יש עוד דעות לגבי זה, שהאדם שטעה יכול בכל מקרה לברך 'המוציא'? והאם בכל מקרה אני צריך לנטול ידיים על הלחם בלי ברכה? (אולי עם ברכה של על נטילת ידיים?)

פשוט היו כמה אנשים שאמרו לי לברך שוב ואני מתאר לעצמי שברכתי לבטלה למרות שאני מקווה שלא.

כל טוב.

תשובה

חכמינו אמרו מה יעשה אדם ויהיה חסיד – ילמד דיני ברכות. במקרה שאדם טעה בברכות הוא חייב ללמוד דיני ברכות.
היית צריך ליטול ידים ולא לברך המוציא כיון שכבר ברכת מזונות.

באופן כללי שמתי לב שרוב הפעמים שמודיעים שהלחם הוא מזונות – זו טעות וברכתו המוציא כיון שאין שום הבדל בטעם בינו לבין לחם רגיל, בקושי בקושי אם מתאמצים מרגישים איזה שנוי קל שבקלים.
לעומת זאת הרבה פעמים מביאים בשבת חלות מתוקות שברכתם בודאי מזונות ורוצים לצאת בהם ידי חובת לחם משנה וגם זה בודאי טעות.
מסקנה – למד דיני ברכות.
יצא כעת חוברת עם הלכות ברכות הנהנין אם תכתוב לי את הכתובת שלך אשתדל לשלוח לך חוברת.
גם לשאר הקוראים שרוצים את החוברת – לא מבטיח , אשתדל!
שלח לי בקשה דרך האתר או דרך צוות כיפה

בתאבון