טחינה וחלבהבהכשר בדץ

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 29/08/05 13:48 כד באב התשסה

שאלה

שלום רב!

לפני מספר שבועות התפרסמו דבריו של הרב מרדכי אליהו שליט"א לגבי אכילת מאכלים המכילים סומסום כגון: חומוס, טחינה, חלווה וכו', עקב חשש לבישול נכרים(קליית הסומסום..)

אשמח לקבל תשובה בנוגע לאיסור זה-לגבי אשכנזים/ספרדים,והאם על מוצרים שהינם בעלי הכשר מפורסם (אפילו בד"צ) בכל זאת יש לחשוש ואף להמנע מאכילה?

תודה רבה מראש.

תשובה

בס"ד

לצערינו יש בעיה חמורה על הטחינה והחלווה. ראה כאן
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=58896

גם הבדצים עוד לא מודעים לחומרת הבעיה ולא מטפלים בה כיון שכל המפעלים שלהם המיצרים טחינה וחלווה מופעלים על ידי נכרים. ובשבילהם זה שינוי גדול של כל המערך. וכנראה הם לא ערוכים לזה.

הם טוענים ששומשום נאכל כמות שהוא חי. ואע"פ שעלפי ההלכה אם רק מיעוט אוכלים אותו חי - ונכרי מבשל או קולה אותו - זה נקרא בישול עכו"ם. אעפ"כ הם טוענים ששומשים נאכל גם כשהוא חי ואין בו בישול עכו"ם.

העובדה היא שכל השומשום בטחינה, חלבה, סלט חומוס. על עוגות. ממתקי שומשום בכולם הוא קלוי. רק בסלט חי עם שומשום הוא לא קלוי. למעלה מ99 אחוז של השימוש בשומשום הוא כשהוא קלוי. ולכן על פי ההגדרות ההלכתיות הוא נחשב כדבר שלא נאכל כמות שהוא חי.

בהצלחה