טבילת כלים

חדשות כיפה הרב משה כ''ץ 04/03/02 16:47 כ באדר התשסב

שאלה

מה הטעם בטבילת כלים?

בתודה יעל.

תשובה

ליעל שלום וברכה
שאלה: מה הטעם בטבילת כלים?

תשובה:

בפרשת מלחמת מדיין כתוב (במדבר ל"א:כ"ג) "כל דבר אשר יבא באש תעבירו באש וטהר אך במי נידה יתחטא וכל אשר לא יבא באש תעבירו במים וכו’.
במשנה במסכת עבודה זרה (ע"ה:) כתוב: הלוקח כלי תשמיש מן העכו"ם את דרכו להטביל יטביל, להגעיל יגעיל וכו’.
ובגמרא שם מובא: תנא וכולם צריכים טבילה בארבעים סאה. מנהני מילי (מנין אנו יודעים זאת)? אמר רבא דאמר קרא(הפסוק אומר) "כל דבר אשר יבא באש תעבירו באש וטהר" הוסיף לך הכתוב טהרה אחרת (דהיינו טבילת כלים הנקנים מהגויים, ואפילו כלים חדשים).
דעת רוב הפוסקים שטבילת כלים מן התורה ככתוב בפסוקים דלעיל. ומיעוט מן הפוסקים סוברים שהפסוק אינו אלא אסמכתא והטבילה הינה מדרבנן.
לגבי טעם הטבילה יש כמה דעות:
1. תוס’, רא"ש ורשב:א- גזרת הכתוב
2. תלמוד ירושלמי מסכת עבודה זרה- כדי להוציא את מטומאת נוכרי ולהכניסו לקדושת ישראל
3. ריטב"א בשם הרמב"ן- כמו גר שטובל להתגייר שיצא מרשות גויים לרשות ישראל כך כלי גויים שיצאו מרשות הגויים לרשות ישראל חייבים טבילה.
פרטי הלכות טבילת כלים מובאים בשו"ע יור"ד סימו ק"כ