חשש שונים בגזל

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 26/06/02 21:02 טז בתמוז התשסב

שאלה

שלום כבוד הרב,

1. אני סטודנטית במהלך העבודה המעשית שלי בתי ספר, האם מותר ללי להשתמש ב"קולר" / מי עדן וכו' של חדר המורים? ממי צריך לבקש? מהמנהל? ממשרד החינוך?

2. האם מותר לזרוק אשפה בפחים של נשים פרטיים?

3. האם מותר להצץ לשעוני אנשים ללא ידיעתם, בכי לדעת מה השעה?

4. האם מותר להשתמש במראות/השתקפויות של מכוניות פרטיות?

5. אני ואחתי ישנות באותו החדר, אני צריכה לקם מוקדם יותר. השעון שלי מעיר אותה וזה גזל שינה. מה לעשות? (הבעתיות גדלה משום שהיא מתעוררת מהר, ולי לוקח הרבה זמן כך שהשעון מספיק לצלצל שוב ושוב), מה לעשות?

תודה רבה מראש, אלמונית.

תשובה

בס"ד

1- "קולר" שונה ממי עדן כיון שבשימוש בו אין הפסד ולכן תמיד זה מותר.
במי עדן שיש שם מים בחביות מיוחדות שמוחלפות וכל חבית עולה כסף את צריכה לברר אם זה רכוש בית הספר - יש לבקש רשות מהמנהל. אם זה רכוש המורים - לבקש רשות מנציגם.

2- רובם הגדול לא מקפידים על כך ומותר. אם ידוע לך שמקפידים אסור. כמו כן אם את רוצה להחמיר על עצמך מחשש שמא מקפידים.

3- לא - כי זה בדרך כלל מפריע לאחרים. כל הצצה לפרטיות של אחרים שגורמת להם נזק - אסורה.

4- כן. זה לא מפריע לאיש.

5- א' להשתדל לקום מיד.
ב' לבקש ממנה סליחה על כך.
ג' אם היא מקפדת - לברר על אפשרות לישון בחדר אחר.
ד' אם אין אפשרות לחדר אחר, והיא מקפדת, והחדר של שתיכן - היא לא יכולה למנוע ממך להתעורר בשעון, רק חובה עליך לקום בזמן סביר.