חרש, שוטה וקטן. מיהו שוטה?

חדשות כיפה הרב יוסף יגודה 01/03/02 06:52 יז באדר התשסב

שאלה

שוטה פטור מן המצוות.

מאיזו דרגת פיגור מוגדר אדם כשוטה?

האם ניתן לצרף מפגר לזימון?

איפה ניתן למצוא הגדרות שוטה?

כיצד יש לחנך חניכים מפגרים בבנ"ע? (שבט יובל)

תשובה

יש רמות שונות של פיגור ומוסכם על הכל שהלוקה בפיגור חמור דינו כשוטה לכל דבר כגון שאינו מבין בין דבר והפוכו בדברים הפשוטים ואינו מבין בין הן ללאו הרי הוא כשוטה.
יש הסוברים שאם אין למפגר "דעת כפעוטות" הרי הוא כשוטה, היינו שדעתו פחותה מדעת קטן בן שמונה (בערך).
אכן, קשה לאמוד את הדברים בצורה מדויקת.
וכך כ' הגאון ר' שלמה זלמן אוירבך זצ"ל כ' בספרו מנחת שלמה ח"א סי' ל"ב:
"נראה דבכל שהוא מבין, ויש לו דעת כמו פעוטות ויודע שהקב"ה נתן לנו תורה ואנו מקיימים מצוותיו שפיר חשוב בר דעת לגבי קיום מצוות ובהגיעו לגיל י"ג יחשב כגדול".
בפשטות, קטן יש חיוב לחנכו מכיון שיגיע לכלל מצוות כשיגדל, אבל מפגר שמוגדר כשוטה ולא יגיע לכלל חיוב מצוות אין חיוב לחנכו למצוות.
אבל אם נראה שרמת דעתו של המפגר כשיגיע לי"ג שנים תהיה כקטן בן 8 הוא חייב וכדאי לנסות להרגילו לקיום המצוות עד כמה שהדבר אפשרי.
יש ספר שנקרא "משפטי הדעת" שכ' הרב משה מרדכי פרבשטיין שליט"א שעוסק בהרחבה ובהעמקה בנושא זה. וכן יש מאמר שיותר נוח לקריאה בחוברת הנקראת "צהר - כתב עת תורני" גליון ד' עמ' 109.
הטלפון של ארגון צהר הוא 6969644-03.