חנוכיה מאולתרת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 26/08/02 17:28 יח באלול התשסב

שאלה

האם חיילים יכולים להדליק "חנוכיה" בחביות או במנורות חשמליות?

תשובה

נאמר בגמרא (שבת כג:) : "אמר רב יצחק בר רדיפה אמר רב הונא: נר שיש לה שני פיות - עולה לשני בני אדם. אמר רבא : מילא קערה שמן והקיפה פתילות, כפה עליה כלי - עולה לכמה בני אדם, לא כפה עליה כלי - עשאה כמין מדורה, ואפילו לאחד נמי אינה עולה. " והסביר רש"י : " עשאה כמדורה - שהאש מתחברת לאמצעיתה, ואינו דומה לנר".

וכן פסק השולחן ערוך (סימן תרעא סעיף ד) : "מילא קערה שמן והקיפה פתילות, אם כפה עליה כלי כל פתילה שלה בשביל נר אחד : לא כפה עליה כלי, אפי' לנר אחד אינו עולה לפי שהוא כמדורה. הגה : ולכן יש ליזהר להעמיד הנרות בשורה בשוה, ולא בעגול דהוי כמדורה (הג"מ בשם סמ"ק) ומותר להדליק בפמוטות שקורין לאמפ"א, מאחר שכל נר מובדל הרבה מחבירו (ת"ה סימן ק"ה). ויזהרו כשעושים נרות, אפי' בשעוה, שאין לדבקן ביחד ולהדליקן, דהוי כמדורה (פסקי מהר"י ס"ה) ; אפי' בנרות של שבת וי"ט יזהרו שלא לעשות כן, (א"ז). " .

על כן אי אפשר להדליק בחביות כדי לקיים מצות נר חנוכה כלשון רש"י : "ואינו דומה לנר". אולם ,כדי לקיים את מצות החנוכה ידליקו נרות - בפתח האוהל או במקום התפילה אם יש חשש לשריפה - ויברכו עליהם, ומלבד נרות אלו יכולים גם להדליק בחביות בשביל פרסומי ניסא ללא ברכה.

וטוב מצד פרסומי ניסא שגם בעלי חנויות ידליקו נרות או מנורות חשמליות ללא ברכה , כי מעיקר הדין גם בעלי חנויות היו צריכים להדליק נר בברכה (ראה שבת כא : בענין 'חנוני'), אבל יש הבדל בין החנויות של פעם לשל ימינו. בימיהם היו חנויות ברחובה של עיר ובצמוד לחנות מאחור היה בית המוכר אך החנויות של ימינו הן בפני עצמן ואין אדם אוכל וישן בהן לכן אינם מדליקים בברכה אך יש להם להדליק בשביל פרסומי ניסא ללא ברכה.

ולענין הדלקה במנורות חשמל , אי אפשר להדליק בברכה נר חשמלי כי אין האור כנר אלא כאבוקה ומסיבה זו גם אסור להדליק בברכה פנס המודלק על ידי סוללה שהרי אין האור דומה לנר.

ובזה יש הבדל בין הדלקת נר שבה להדלקת נר חנוכה , כי מצות ההדלקה בשבת היא בשביל שיהיה אור ולכן היה מקום להתיר הדלקה של נר שבת חשמלי, אלא שאין הדבר תלוי בידי האדם כי אולי תהיה הפסקת חשמל או תקלה , ולכן לא מברכים על הדלקת מנורה לכבוד שבת. אבל להדליק נר לשבת המוטען על ידי סוללה מותר כי הפנס בידו והטעינו בסוללה ולא צפויה 'הפסקת חשמל '.

סכום:

א. חיילים ידליקו נרות חנוכה בפתח האוהל או במקום שהם מתפללים - בשדה - ואם ירצו להוסיף הדלקה בחביות בשביל פרסום הנס ללא ברכה , רשאים.

ב. אם יש להם פחיות שבאמצע הפחית יש כמין עמוד שמתוכו בלבד יוצאת האש , כיון שזה נראה כנר ולא כאבוקה יכולים להדליק בברכה נר כזה , וזאת כשיש אש מכל חומר בעירה שהוא.

ג. אי אפשר להדליק מנורת חשמל לשם המצוה וכן אי אפשר להדליק פנס , אך חיילים שהדליקו נרות כדין בברכה ורוצים להדליק מנורת חשמל ללא ברכה בשביל פרסום הנס רשאים.

ד. בעלי חנויות אינם מדליקים נר חנוכה בחנות בברכה, אך רצוי שידליקו נרות או מנורת חשמל ללא ברכה בשביל פרסום הנס.

ה. אין יוצאים ידי חובת הדלקת נר לכבוד שבת בהדלקת מנורת חשמל , אבל אפשר להדליק נר שבת בפנס המוטען בסוללה ולברך על ההדלקה.