חלוקת השנה לתקופות

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 19/05/02 03:25 ח בסיון התשסב

שאלה

אני בחורה מאוד מאורגנת.

בכל ערב אני מארגנת את לוח הזמנים עבור המחר.

בכל שבוע במוצאי השבת אני עוברת על כל מה שאני צריכה לעשות בשבוע הבא עלינו לטובה.

בכל חודש עברי אני מתכוננת לקראת משימות החודש.

שאלתי: הייתי רוצה גם לארגן תוכניות רבעוניות. איך היית מציע לי לחלק את השנה?

אם הייתי עובדת לפי החודשים הלועזיים הייתי מחלקת את השנה שווה ל 4 רבעונים, אבל הייתי רוצה להשתמש בלוח העברי. האם לחלק גם את החודשים העבריים ל 4? האם להצמד לחגים?

תודה רבה לך!

תשובה

כדאי לך לחלק את השנה ל"תקופות" כל אחד מהם שני חודשים.

פעם היו משתמשים בתקופות כיון שהם מתאימות לדרך שבה הקב"ה מנהיג את העולם.
מאז שעברנו לחיות על פי השעון הרדיו ומנורות החשמל אנחנו יותר ויותר מתעלמים מהקצב של העולם.
הקצב שלו מובא בגמרא בב"מ (דף קג) וברש"י על בראשית פרק ח פסוק כב

תלמוד בבלי מסכת בבא מציעא דף קו/ב
רבן שמעון בן גמליאל משום רבי מאיר אומר וכן היה רבי שמעון בן מנסיא אומר כדבריו:

חצי תשרי מרחשון וחצי כסליו - זרע.
חצי כסליו טבת וחצי שבט - חורף. עת זרע שעורים וקטנית החריפין להתבשל מהר.
חצי שבט אדר וחצי ניסן - קור. - קשה מחורף.
חצי ניסן אייר וחצי סיון - קציר.
חצי סיון תמוז וחצי אב - קיץ. הוא זמן לקיטת תאנים וזמן שמייבשים אותן בשדות ושמו קיץ.
חצי אב אלול וחצי תשרי - חום. - סוף ימות החמה שהעולם חם ביותר.