חימום הגוף בשבת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 18/08/02 22:23 י באלול התשסב

שאלה

האם מותר להניח דבר שחומם בשבת על הגוף שהתקרר?

תשובה

א. לפי הגמרא (שבת מ,ב) אסור להניח קומקומים של מים חמים על בני המעיים בשבת, והדבר אף כרוך בסכנה. רש"י פירש שהחשש הוא שמא יישפכו המים החמים על האדם, ובשבת - מלבד הסכנה - כרוך הדבר באיסור רחיצה בחמין. התוספות הביאו שני טעמים: שמא תירטב האלונטית ויבוא לידי סחיטה; הגזירה הכללית על רפואה משום שחיקת סממנים.

ב. עם זאת, מותר להניח על הגוף מיחמי מים עשויי גומי, ובלבד שימלאום במים שחוממו מערב שבת, כיון שהחשש לשפיכת המים הוא רחוק, וגם לא הכל עושים זאת לשם רפואה, אלא גם לשם חימום גרידא.

ג. שקיות חום, שהחום נוצר בהן לאחר ניעורן, מותרות אם הניעור נעשה בערב שבת, כיון ששמן מעיד עליהן שאינן לרפואה אלא לחימום.

ד. השימוש בהן אסור אם החום נוצר ע"י ניעורן בשבת, או ע"י עצם המגע בגוף - שכן יש בכך משום מכה בפטיש דאורייתא, או לפחות נולד מדרבנן.

ה. השימוש בהן מותר לחיילים הנמצאים בתפקיד במקומות קרים, מדין פיקוח נפש ומשום שהכל חולים אצל הצינה.

ו. מותר להניח על הגוף מגבת שהונחה מערב שבת על מיחם, שזה אינו נראה כרפואה.

ז. מי שנרטב בגשם, או שנטל ידיו, מותר לו להתקרב למקור חום (הסקה, תנור חשמלי וכיו"ב), ובלבד שלא יתקרב עד כדי יד סולדת בו, כיון שאז מתבשלים המים שעליו.