חזרה על ברכות בכוונה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 17/09/03 07:44 כ באלול התשסג

שאלה

מה דינו של אדם שמרגיש שהוא לא כיוון מספיק, או כלל לא, בברכות התורה שבברכות השחר. האם יחזור ויברך?

ובמקרה שכן, האם צריך לומר "ברוך ומבורך שמו תמיד לעולם ועד" על הברכה ללא כוונה?

יש הבדל בענין זה -אם צריך לחזור ולברך- בין שלשת החלקים של הברכה "ברוך...על דברי תורה", "והערב נא" "ברוך...נותן התורה"

ואותה שאלה לגבי ברכת אבות שבשמונה עשרה

תודה רבה

תשובה

בס"ד

לעולם אין לחזור ולברך על מילים באמצע הברכה וקל וחומר לאחר חתימת הברכה. אם כבר אמרת כמה מילים ולא כיוונת, אפשר לחזור במחשבתך על מה שאמרת.

כדאי מאוד להקדיש שניות ספורות [לפני] כל ברכה, לחשוב על מה עומדים לברך ואז רמת הכוונה משתפרת פלאים.

הסיבה המרכזית לכך שקשה לכוון היא שלא חושבים על מה שעומדים לומר, וכך עד שמנסים לחשוב מה אמרנו במילה מסויימת - אנחנו מוצאים את עצמנו במילה הבאה...

וראה על כך בהרחבה:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=19899

כל טוב ובהצלחה.