חזרה בתשובה

חדשות כיפה הרב שי פירון 01/03/02 06:54 יז באדר התשסב

שאלה

שלום, אני נערה דתיה ובזמן האחרון אני נמצאת במצב של "חזרה בתשובה", אבל אני מרגישה שכל פעם שיש התקדמות בשלב אחד ברמה הרוחנית, ישנה נפילה של שני שלבים אחורה....

אני מוצאת את עצמי עושה דברים ואח"כ מתחרטת עליהם. אני ממש לא יודעת מה לעשות ואיך להמשיך להתקדם. אני יודעת שאסור להתייאש אבל אני כבר ממש מיואשת.....

תשובה

ב"ה,

עמית

ברכת הטוב עלייך!

אין מתאים מלהביא בפנייך מתוך תורתו של רבי נחמן מברסלב המתאר את המצב בו בה את נמצאת, וכה דבריו:
"כשאדם נכנס בעבודת ה'" היינו כשאדם מתחיל תהליך של חזרה בתשובה, "אזי הדרך שמראין לו הוא דרך של התרחקות". כלומר, דווקא בשעה שאדם נבנס לעבוד את ה' הוא חש כאילו הוא מתרחק מה' וזהו פרדוקס גדול. "ונדמה לו שמרחיקין אותו מלמעלה ואין מניחין אותו להכנס לעבודת ה'" מחד - יש בו השתוקקות גדולה, רצון אמיתי להגיע אל נקודת הקרבה בה יחוש את עצמו דבק בהי"ת, אבל דווקא אז נראה לו שכל המהלכים הללו לא מצליחים, והוא מתייסר, חש נורא. רחוק מה'. ברגעים כאלה עלול היאוש להשתלט עליו והוא מסוגל לקבל החלטות נמהרות ביחס להתקדמותו בעבודת ה'.
או אז, מחדש רבי נחמן יסוד הלקוח מתורת הנפש והסוד גם יחד, :ובאמת כל ההתרחקות הוא רק כולו התקרבות".
ככל שאדם קרב יותר אל השמש הרי שהוא מסתנוור. התגובה המיידית היא לעצום את העניים. עצימת עיניים היא סוג של עיוורון. ואז, דווקא כשאנו קרבים אנו רואים כמה הראיה שלנו מוגבלת, כמה היא מצטמצמת כשהיא נפגשת במקור שיש בו עוצמה גדולה.
כך גם ביחס למים. אם הזדמן לך לראות את המים שאנו שותים במקרוסקופ היית רואה כמה בעלי חיים וכו' יש בהם.... אבל, אנו מנצלים את העובדה שאנו לא רואים. כשמחדדים את הראיה נתקפים בחולשה ובבחילה. אוי ואבוי! זה מה שאנו מכניסים לפינו?
כך גם ביחס לעבודת ה'. כל עוד אנו רחוקים מה', אנו לא רואים כלום. ככל שאנו מתקרבים יותר, אנו מבחינים בפגמים ובבעיות השונות שישנן. לכן מוסיף רבי נחמן הצעה - אזהרה: "וצריך התחזקות גדול מאוד מאוד לבלי ליפול בדעתו ח"ו, כשרואה שעוברים כמה וכמה ימים ושנים, שהוא מתייגע ביגיעות גדולות בשביל עבודת ה' והוא עדיין רחוק מאוד"
לכן, במקום אחר, מדגיש רבי נחמן:"וצריך להיות עקשן גדול בעבודת ה'". ובמקום אחר האריך לבאר שהגורם היצרי המנסה למנוע מהאדם לעבוד את ה' הוא...העצבות. זו הנותנת לאדם תחושה של רפיון ואז הוא נמנע מלהמשיך ולהתקדם בעבודת ה'....

אז, אל תתייאשי. היי בטוחה שאת מתקדמת בעבודת ה' ובעזרת ה' תראי ברכה ואור גדול.

בברכה,

שי