חוק לישראל לתשעה באב

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 14/07/02 09:36 ה באב התשסב

שאלה

האים מותר ללמוד חוק לישראל לט' באב כפי המודפס בסידור "איש מצליח" ביום ט' באב או שיש להמתין עד אחר חצות?

תשובה

בס"ד

חוק לישראל רגיל - אסור. כי הוא דברי תורה ואפילו אחר חצות אסור.
מה שמותר בתשעה באב הוא ללמוד תורה כי אם בדברים שמעציבים את לבו, כגון בספר ירמיה בדברים הרעים שבו, ופסוקי נחמה שבו ידלג. וכן פורעניות על אומות העולם שכתובים שם ידלג. וכן מותר ללמוד בספר איוב, ומדרש איכה, ובפרק אלו מגלחין במסכת מועד קטן שמדברת על דיני אבל ומנודה, ובפרק הניזקין במסכת גיטין בסיפורי החורבן. ובירושלמי סוף מסכת תענית דמיירי מחורבן.

אף באלו שהוא מותר ללמוד, אסור לעיין בהם איזה קושיא ותירוץ או דרוש, כי משמחים את הלב.

כל מה שמותר האדם ללמוד בעצמו - מותר ללמוד גם עם הילדים \שו"ע תקנד סע' א, ב. כה"ח שם ס"ק ח-טו\.

אפילו מי שרגיל לומר בכל יום "פרקי תהלים" "סדר מעמדות" או "חק לישראל" לא יאמרם עד אחרי השקיעה במוצאי תשעה באב, וישלים ביום שאחריו.

אסור ללמוד תורה גם בהרהור בתשעה באב. \שו"ע תקנד סע' ג\.

אני לא כל כך מכיר מה כתוב בחוק לישראל של הרב מזוז שליט"א .
אבל חזקה עליו שהוא יודע היטב את ההלכה והוציא מתחת ידו דבר מתוקן. על כן מותר ללמוד בו כבר קודם חצות. (אלא אם כתוב שם אחרת)