זכר למחצית השקל

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 12/08/02 20:38 ד באלול התשסב

שאלה

מהו הסכום שנותנים היום זכר למחצית השקל, ומתי?

תשובה

א. הסכום שניתן הוא לפי הרמ"א "מחצית מן המטבע הקבוע באותו מקום" - בישראל: 1/2 שקל. אך לדעת קונטרס היחיאלי מנהג בני ספרד הוא לתת שווי מחצית השקל שהיה בזמן משה: 10 גר' כסף צרוף, ששוויים כיום הוא כ13- ש"ח. ויש אף הנוהגים לשלש סכום זה ולתת 3 מחציות, כיון שבפרשת שקלים כתוב 3 פעמים "תרומה".

ב. יש הנותנים בתענית אסתר, ויש - בפורים בבוקר (גם בירושלים - בפורים דפרזות), ויש המקדימים החל מר"ח אדר.

ג. אמנם מחצית השקל המקורית ניתנה רק ע"י העובר על הפקודים, היינו: גברים בלבד, אבל נוהגים לתת גם עבור נשים וקטנים, ואפילו עבור עוברים שבמעי אימם, שהרי הפסוק רומז: "כל העובר".

ד. צריך להיזהר כשנותנים לא לאמר "זה למחצית השקל", אלא "זה זכר למחצית השקל", שאם לא כן הרי הוא כמקדיש, ואותו מטבע שנתן יצטרך פדיון. מי שטעה ייזהר מלהניח את מטבעו בקופה, ועליו לשאול שאלת רב. ואם כבר הניח - רשאי להקל.

ה. בכל תרומה שתורמים לבית-כנסת, ובכלל זה גם לרשות המנהלת את "הכותל המערבי", יש להיזהר מלומר "תרומה למקדש". רק בדיעבד יש להניח שאדם התכוון לבית-הכנסת ולמקום תפילה.
יהי רצון שנזכה לתת מחצית השקל ממש לבית המקדש שיבנה במהרה בימינו.