ויכולו...

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 16/07/02 09:29 ז באב התשסב

שאלה

האם אדם שלא הספיק לאמר "ויכולו..." עם הציבור, בתפילת ליל שבת, צריך לאמר זאת ביחידות?

תשובה

"כל המתפלל בערב שבת ואומר ויכולו... כאילו נעשה שותף להקב"ה במעשה בראשית" (שבת קיט,ב), כאילו נאמר 'ויכלו' - הקב"ה והמתפלל (רש"י). ולכן: "אפילו יחיד צריך לומר ויכולו."

על פי האר"י, הענין הוא לאמר בליל שבת שלוש פעמים ויכולו - בתפילת עמידה, לאחריה ובקידוש - ואפילו ביחידות.

בעל משנה-ברורה (מ"ב רסח,יט) מביא שאמירת ויכולו לאחר העמידה היא כעדות, וכיון שעדות נאמרת רק בשניים, לא יאמר היחיד ויכולו לאחר תפילת עמידה. לדברי פרי-מגדים לכתחילה טוב לומר עדות זו בעשרה. משום כך לדעת הפרמ"ג והמשנ"ב: המתפלל בלחש, ימהר לסיים את תפילתו כדי שיאמר ויכולו עם הקהל. לדברי ערוך-השלחן יחיד שבא לומר ויכולו לאחר תפילת עמידה, יקרא פסוקים אלו כקורא בתורה.

לדעת חזון-איש (לח,י) עלול אדם לצאת שכרו (שאומר בציבור) בהפסדו (שממהר יתר על המידה בתפילתו שבלחש), שהרי אפשר שכל טעם אמירת ויכולו לאחר תפילת עמידה הוא רק משום ליל יום טוב שחל בשבת, שבו אין אומרים ויכולו בתפילה שבלחש.

הלכה למעשה: כיון שהפוסקים בעלי הפשט נחלקו ביניהם, אין לנו אלא דברי האר"י, ורשאי אדם לומר ויכולו ביחידות, ואל ימהר בתפילתו כדי לאומרו עם הציבור.