ה' ברא את העולם להיטיב או לכבודו?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 05/08/03 04:31 ז באב התשסג

שאלה

בתפילת "ןבא לציון" כתוב "ברוך הוא אלוקינו אשר בראנו לכבודו"- והרי לפי מה שאנו מאמינים, ד' ברא אותנו כדי להיטיב לנו-ולא כדי לכבדו ח"ו?

תשובה

בס"ד

שלום ותודה על שאלתך היפה.

אתה מכיר בטח את התופעה של שבירת אור: אור לבן הופך
למגוון של צבעים יפים ומרשימים.

ככה זה גם בהתגלות של ה' כלפינו: האמת האלוקית, הרצון האלוקי, הוא אינסופי. אין לנו יכולת לקלוט אותו כמו שהוא, אלא את "הצבעים" הרבים, את ההופעות השונות שלו במציאות.

למשל - בעשרת הדברות. אנחנו שמענו 'זכור' ו'שמור' בנפרד, 'אחת דיבר אלוקים, שתים זו שמעתי'. דברים כל כך גדולים, הנוגעים לרומו של עולם, לא תמיד אנחנו יכולים לתפוס כדבר אחד.

ולעניין שהעלית: מבחינתנו יש שני פנים למטרת בריאת העולם, שני אורות מתוקים וגדולים.

אכן, אנחנו יודעים שבעומק - הכל מתאחד. הכל רצון ה' הפשוט. אין סתירה בין 'לכבודו', ובין 'להיטיב'.
אנחנו יכולים לנסות ולאחד בין שני הדברים, אבל אנחנו יודעים שזהו עדיין ניסיון חלקי:

אפשר לומר שכבודו של ה' הוא להיטיב לנו, כי כאשר כולם רואים את מידת טובו הגדול מיד כולם משבחים אותו ואוהבים אותו, ובכך מתרבה כבודו.

ואפשר לומר מזוית אחרת, שההטבה לנו היא על ידי עולם שנברא לכבודו של ה'. כי הטוב הכי גדול שיכול להיות לנברא הוא להיות שואף לקיים רצונו של ה' ולגלות את כבודו בעולם.

אחרי כל ההסברים הנכונים דע לך שהאמת היא הרבה מעבר לכך.

כל טוב ובהצלחה רבה בלימוד התורה והאמונה.

וראה עוד על כך בשאלות אמונה "למה אלוקים ברא עולם" וכד'
למשל:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=14322
וראה
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=6978
וראה
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=3570

בהצלחה