התעייף מלהזכיר את כל הנשמות

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 08/10/03 18:13 יב בתשרי התשסד

שאלה

במשך שנים רבות, נהגו בביה"כ, בעת הזכרת הנשמות בימים נוראים ובחגים, להזכיר את שמות כל הנפטרים - מתפללי ביהכ"נ.

ועתה,רבו הנפטרים ותש כוחו של הגבאי להזכיר את כולם. ע"כ רוצה הוא להכליל את כולם במשפט אחד.

האם ראוי לעשות כך או שיש להעיר לו שהדבר מהווה פגיעה בכבוד הנפטרים וברגשות יקיריהם שבחיים?

תשובה

בס"ד

אין שום פגיעה בכבוד הנפטרים כשלא יזכירו אותם, ועל פי דברי האר"י ז"ל יהיה להם רק נחת מזה. ומי לנו גדול מהאר"י שהבין בדברים כאלו.

הבעיה האמיתית היא עם בני המשפחה שלהם. אם יסבירו להם והם יקבלו - בבקשה.

ואם יקיריהם עדיין חוששים לכך - אולי שיגידו הם בעצמם.

אם הם רוצים שדווקא הגבאי יזכירם והוא לא רוצה מחמת עצלות, זה לא בסדר כי זה פוגע בבני המשפחה של הנפטרים - לכן כדאי שיוסיפו על שכרו שיזרזו אותו על כך, ובלבד שלא תהיה בזה טירחה דציבורא. שהאחרים יכעסו על אריכות התפילה.

בהצלחה