השתתפות בהגרלת לוטו

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 01/08/03 08:00 ג באב התשסג

שאלה

שלום כבוד הרב!

כבר כמה שנים אני משתתף בהגרלת הלוטו של מפעל הפיס ותמיד היה נראה לי שהגרלת הלוטו היא מותרת כי אין בה שום קשר לספורט בשבת כמו שיש בטוטו. אני רואה גם אנשים חובשי כיפות שממלאים לוטו כל שבוע.

השבוע אמרו לי כמה אנשים שקיים פסק הלכה חדש האוסר את העניין.

השאלה שלי היא: האם קיים כזה פסק הלכה? ואם כן, מה הסיבה לאיסור.

תודה מראש.

אייל

תשובה

בס"ד

שלום וברכה.

אכן בנדון זה קיים דיון. יש אומרים שלוטו הוא בכלל אסמכתא, שנחשבת גזל משום שהכסף לא ניתן בלב שלם אלא רק בשביל להרויח.

ויש אומרים שמותר, משתי סיבות:

הכסף כבר ניתן למפעל הפיס עוד לפני ההגרלה. תמורת הכסף הקונה מקבל כרטיס שוה כסף שאותו הוא יכול למכור, ונמצא שזה כמו קניית מוצר רגיל.

ובמיוחד שהרווחים הולכים למטרות חינוך וכד'.

להלכה למעשה, מותר. אבל מי שמשקיע בזה יותר מידי אינו הולך בדרך טובה. והולך בתום ילך בטח.

אמנם אל תטעה לחשוב שגם טוטו מותר שזה אינו כיון שהם עוסקים בבנית מגרשי כדורגל וטיפוח החילול שבת שזה ממש איסור אפילו יש לך סיכוי רב להרויח.

בהצלחה