השבת אבידה/גזל

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 24/02/02 09:22 יב באדר התשסב

שאלה

שלום,כבוד הרב!

א)אשתי למדה בבי"ס וקיבלה טוש ללוח מהמזכירה.

היא נתנה אותו לאחת התלמידות ע"מ שתחזירו והוא נעלם. האם היא צריכה לקנות חדש?

ב)כנ"ל כוס ששתתה בה ותלמידה הפילה אותה מהשולחן ונשברה. האם צריכה לקנות חדשה?

ג)אם אני עובד במוסך, האם מותר לי להשתמש במתיזי לחץ-אוויר כדי לנקות חפצים אישיים שלי או לקרר את עצמי? (המוסך שייך לקיבוץ, מנהל המוסך הוא חבר הקיבוץ-אני לא)

ד)מאכל פרווה שבושל בסיר פרווה וערבבו אותו בכף בשרית שאינה בת יומה-מה דין כל-אחד מהם?

ה)האם מותר לצלות כבד להכשרה על "מנגל" חשמלי?

מה דין הרשת והכלי קולט הדם(גם אם הדבר כבר נעשה)?

תשובה

בס"ד

1- אין השואל רשאי להשאיל, ועל כן האחריות נופלת על המורה. והיא יכולה לדרוש את המחיר מהתלמידה. לעומת זאת אם סדר בית הספר שנותנים לתלמידות טוש והיא רשאית להשאיל לתלמידה - האחריות היא רק על התלמידה

2- כנ"ל. אם מותר להשאיל לתלמידה - התלמידה חייבת ואם אסור - המורה חייבת כנ"ל.

3- שאל את האחראי על המוסך. אם הוא מרשה ורשאי להרשות - מותר.

4- הכל פרווה.

5- מותר וכבד כשר. הכלי קולט הדם נהיה טרף.