הקלטת קלטת

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 28/12/01 05:26 יג בטבת התשסב

שאלה

כבוד הרב שלום רב!

קראתי את תשובתך לשאלה האם מותר להקליט קלטות להנאתי האשית ואמרת כי דבר זה פסול.

אך רציתי לדעת, אם מדובר בדיסק או קלטת שבלאו הכי לא הייתי קונה אותם. האם גם המקרה אסור?

אם אני לא מעונינת לרכוש את הדיסקים, אך יש ברצוני להכין אוסף של הקלטות מהרדיו.

האם זה גם נחשב לגזל?

אבל בלאו הכי אני לא מעונינת ברכישת הדיסק כך שזה לא גורם להפסד..

תשובה

בס"ד

אין שוני גדול בינהם. הנזק ליצרן ולמפיק הוא גדול, וכל אחד שקונה או שלא קונה רק רוצה שיהיה לו אוסף של הקלטות שיוכל לשמוע בעת שליבו חפץ.
גם האמירה שמימלא לא הייתי קונה אינה מתירה את הענין, כיון שדבר זה הוא משתנה. היום אין לך כסף או שזה לא בראש סדר העדיפויות - מחר ישתנה הסדר ואם כבר יש בביתך - לא תקנה.
יש מיקרים שבעל הקלטת רוצה שתהיה חשיפה למוצר שלו והוא נותן אותו לתקופה מוגבלת או בגירסה מצומצמת וזה קורה בדרך כלל בתוכנות מחשב, בזה מותר להשתמש, כמו כן מותר לשמוע ברדיו שירים שנועדו לחשיפה לציבור, אבל כל אחד מבין שמזה אי אפשר לחיות, ואם יצרנים לא יצרו - לצרכנים לא יהיה.
יותר מזה.
יש חוק או תקנה שאוסרים להשמיע ברבים את השירים של תקליט או קלטת שאת קונה. זה מוגבל לשמיעה פרטית!!
כל זה להגן על היצרנים שסובלים מאוד קשה מה"היתר" שאנשים לוקחים לעצמם להקליט בלי רשות.
בקיצור - אסור.

שלום