הקלטה הווידאו בשבת

חדשות כיפה הרב דוד סתיו 21/04/02 08:34 ט באייר התשסב

שאלה

האם מותר לכוון את מכשיר הווידאו כך שיקליט תוכנית המשודרת בשבת ולצפות בה לאחר השבת בתודה מראש שילה

תשובה

בס"ד

לשילה שלום,

ההיבט ההלכתי הוא איסור הנאה מחילול שבת שנעשה על-ידי יהודי במזיד. על-מנת שתוכנית מסוימת תועלה על המסך יש צורך בטכנאים ועובדים אחרים שיחללו את השבת. ואנו אמורים ליהנות מחילולם. אמנם ניתן לטעון כי עובדים אלו עשו זאת עבור שכרם או עבור אותם שראו את התוכניות בשבת וא"כ יהיה מותר לצפות בתוכנית מיד עם צאת השבת. אלא, שקביעה זו הגם שניתן לטעון אותה הלכתית (ואפשר גם לחלוק עליה כי סביר להניח שאם ידעו אותם עורכים ובמאים שתוכניות אלו נצפות במוצאי שבת ברור שהדבר יעודדם ויחזקם להמשיך בחילול השבת שלהם).

עדיין מרחפת על הקלטות מעין אלו עננה רוחנית כבידה ומעיקה משני טעמים. ראשית, חילול ה' במובנו הרחב ביותר, שהרי המסר שהקלטה מעין זו מעבירה לכל אדם הוא, שאכן אנו מקנאים באלו שמחללים שבת ומבזים אותה לעין כל, ומיד עם צאת השבת שבים אנו לצרוך את התוכניות הללו.

אולם מעבר לכך, יש כאן נזק חינוכי כבד לבני בית היודעים שלמרות היותם עטופים בקדושת השבת בפיהם, הרי שבלבבם ובמחשבותיהם הם במקום אחר. ולכן נראה לי שאין להקליט תוכניות המשודרות בשבת.

בברכה, הרב דוד סתיו