הלכה ומחשבים

חדשות כיפה הרב שי פירון 20/12/01 14:10 ה בטבת התשסב

שאלה

חבר שלי אמר לי שלצרוב דיסקים זה נחשב לגזל.

זה עורר אצלי כמה שאלות, אז הוא אמר לי שאני אשאל באתר הזה:

1. מותר לקנות דיסקים צרובים או שזה באמת גזל

(היה לנו על זה דיון בחוג וטענו שם שהמחירים גבוהים ולכן צורבים וכו')?

2. האם מותר להוריד מהאינטרנט תוכנות שירים משחקים וכו'(יכול להיות שהם מועתקות וכו')?

ומה קורה במקרה שנותנים את התוכנה להורדה לתקופת נסיון?

3. האם מותר לקחת דיסק צרוב של מישהו אחר שעליו יש סרט ולראות אותו או שזה גם נחשב לגזל?

תשובה

ב"ה,

נתנאל,

ברכות שמיים מעל!

א. בנוגע לצריבת דיסקים, אף שאולי יש מי שמקל בתנאים מסויימים,כגון שידוע לי שלא הייתי קונה את הדיסק הזה לעולם, או כאשר אני צורב רק חלק מהדיסק, בכל אופן, נראה לי שאסור לעשות כן כיון שיש בכך הפרה של הזכויות של מי שהוציא את הדיסק. כל מה שכתבתי נוגע להיבט ההלכתי. בהיבט המוסרי - אני משוכנע שהדבר אסור.

ברצוני להדגיש שידוע לי שיש פוסקים הסוברים אחרת.

ב. ביחב לאינטרנט, עיין בתשובה 2011 שם התייחסתי לשאלה זו.

ג. ביחס לשאלתך אם מותר לקחת דיסק צרוב - האם יש בזה מסייע בידי עוברי עבירה או כל איסור אחר,
מסייע זה רק שבעקבות מעשך העבירה נהיית יותר גדולה ולכן אם הוא - בגלל זה ישכפל יותר דיסקים - אז בהאזנה זו יש משום איסור.

ודאי שברמה המוסרית יש בזה מתן לגטימציה לעוברי עבירה. אני מציע לך, ולו מבחינה חינוכית, לא להשתמש.

לבושתנו, מדינת ישראל תופסת מקום גבוה מדי באוכלסיית העמים המזייפים קלטות, דיסקים ותוכנות. אנו חייבים להעלות את הרף המוסרי של החברה.

בברכה,

שי