הליכה לקברי צדיקים - טוב או רע?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 01/08/03 11:21 ג באב התשסג

שאלה

ראיתי בכתביו של ליבוביץ ביקורת חריפה על הליכה לקברי צדיקים. גם בעיתון "תמורות" המשוייך לתנועת "מימד" קראתי כתבה מזלזלת להולכים לקברי צדיקים.

מאידך אני רואה שעשרות אלפים באים להילולה של רשב"י ובהם רבנים גדולים שהולכים לקברי צדיקים להתפלל.

האם בהליכה לקברי צדיקים אין דרישה אל המתים?

תשובה

בס"ד

קודם כל אספר לך כי אני גר בצפת וראיתי גדולי עולם מתלמידי חכמים הגדולים שבדור מתפללים בקברי צדיקים. ולא רק החסידים שבהם אלא גם אלה הקרואים "מתנגדים". במו עיני ראיתי את רבי שלמה זלמן אוירבך זצוק"ל מתפלל בקבר הרשב"י זיע"א בלווית קהל גדול של מלווים שהתפללו יחד איתו בדבקות נפלאה.

באמת המקור שהבאת הוא נגד תפילה זו הוא מאיש שכל גדולתו נובעת מהתארים שקיבל באונברסיטה. ושם בכתלים הללו מקובל שאין לזה מקור ביהדות.

אבל, חביבי, לעולם לעולם לעולם אל תלמד יהדות אלא מבית המדרש. שם אוהבים את התורה ומחפשים את האמת שלה.

מי שמכיר קצת את הגמרא או את ההלכה. ואפילו מי שיודע קצת רש"י - יודע שהאמת היא ההיפך הגמור!!

אביא לך קצת מקורות:

** כלב בן יפונה הולך להתפלל במערת המכפלה להנצל מעצת מרגלים (סוטה לד:)

** רחל נקברת בדרך בית לחם כדי להיות מקום תפילה ליוצאים לגלות (רש"י בראשית ומקורו בראשית רבה פב יא).

** הגמרא אומרת שצריך להתפלל בתעניות על קברי צדיקים (תענית טז. שו"ע תקע"ט ועיין משנה ברורה שם)

** בשו"ע או"ח תקס"ח מובא נדר לקברי צדיקים כנדר לעשות מצוה. (ס"ע י).

** רבי יהושע בן חנניא השטתח על קברי בית שמאי (חגיגה כב וראה קהלת רבה י יג)

** רב חביבא התפלל על קבר רבי חייא שיחוזר מאור עיניו וחזר.

** רבי יהושע בן לוי בא לקבר רשב"י. ופגש שם את אליהו הנביא.

** לכן מובא ארונו של יוסף ממצרים בעקבות ארונו של יעקב שלא יתפללו עליו המצריים.

** ולכן נעלם מקום קבורתו של משה שלא יעתירו עליו בקשות וירבו תפילה לדבר שלא ראויים לו. כל זאת בגלל הכוח המיוחד שלהם להרבות תפילה ולהושיע. ובמדרש כתוב שאכן כך עשה מרדכי היהודי בשעה שנגזרה גזירה על ישראל על ידי המן. מצא את משה ועורר אותו מקברו. ביחד הם התפללו על עם ישראל. זה מלמטה וזה מלמעלה. והצליחו לבטל הגזירה.

** הרמב"ן כותב באגרת לבנו כי הוא הולך להשתטח על קברי האבות בחברון.

** רש"י כותב בשם הגאונים כי ביום פטירת הצדיק מושבים ישיבה על קברו ולומדים ומתפללים שם. (יבמות קכב)

** רבינו עובדיה מברטנורא מביא את המנהג להתפלל ליד קברו של שמואל הנביא ומביא עדויות שהרבה עקרות נפקדו מתפילה זו.

** רבי יוסף קארו בספרו "מגיד מישרים מתאר לימוד ותפילה בקבר הרשב"י ואת הפעולה האדירה שזה עשה בעולם. ואת הציווי וההדרכה לעשות כן בשעת צרה.

** הרמ"ק - רבי משה קורדבירו שהיה מקובל גדול ותלמיד חכם עצום כתב ספר שלם על תפילות בקברי צדיקים "ספר גירושין" ועל ההארה ובכוח שזה נתן לו ולחבריו שהיו עימו.

** תלמידיו של האר"י הקדוש מתארים את כל פעילותו בצפת ובסביבותיה ליד ובסיוע קברי צדיקים. ואת ההארות הגדולות שהם זכו להם בעקבות כך.

** אור החיים הקדוש מתאר באגרותיו את השתתחותו על קברי צדיקים וקבר הרשב"י במיוחד.

** רבי ישראל מפלוצק - תלמיד הגר"א מתאר באיגרותיו את תפילותיו בקבר האר"י ובשאר קברי צדיקים ותנאים "כמו חלב ודשן תשבע נפשי".

{** ** ** ** ** }

חכמינו במדרש שיר השירים (ו,ב) כתבו כי "כל זמן שבית המקדש היה קיים - היו קרבנות מכפרים על עוונות הדור. וכשהוא חרב - צדיקים מכפרים על עוונות הדור".

קברי צדיקים היו מוקד הקשר של היהודים בכל הדורות לארץ ישראל. כשיהודי בא לבקר בעבר בארץ או אפילו היום כשיהודים באים מרחבי העולם לבקר הארץ הם הולכים לכותל המתערבי ולקברי צדיקים. ויש על זה מחקר מאוד יפה של ד"ר רוני בורנשטין מאונברסיטת תל אביב שמביא הרבה מהמקורות שיש כאן בתשובה.

{** ** ** ** ** }

כדאי מאוד שתדע כי [מי שהתנגד בתוקף לעלית יהודים לקברי צדיקים היה,,,,, ישו ]- ודבריו מובאים בברית החדשה (מתי כג לוקאס יא). שם הוא מלגלג על הרבניים שמתפללים ליד קברי צדיקים.

עוד חבר מסוגו נמצא לו והוא [סהא בן מצליח שחי לפני כאלף שנה והיה רבם של הקראים]. הוא גם הוא מחרה אחריו ומלגלג על היהודים התלמודיים שהולכים להתפלל ליד קברי צדיקים.

מהביקורת של שני המוצלחים הללו אתה כבר יכול להבין מבטן מי יוצאת הביקורת כנגד תפילה בקברי צדיקים. ולצערי מי מצא את עצמו חבר אליהם.

{** ** ** ** ** }

עשה כמו שעשו אבותיו ואבות אבותיו שידעו את כוחות של הצדיקים ואת כוח תפילתם. "גדולים צדיקים במיתתם יותר מבחייהם". הם ידעו שיש השארות הנפש ויש תפילה גם בעולמות עליונים.
[גם הקב"ה מתפלל.
וגם הצדיקים מתפללים
גם החיים וגם הנפטרים
גם הצמחים וגם בעלי החיים,
כל הבריאה כולה מתפללת לאלוקים ושואפת לשלמות
גם,,,, אנחנו מתפללים ]--- אם אנחנו רוצים להיות מחוברים לזרימת החיים של ההויה ולהשפיע על התקדמותה.

בהצלחה

ראה:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=19139