הלואה מקופת צדקה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 17/02/02 10:04 ה באדר התשסב

שאלה

שלום לרב!

האם מותר ללוות מקופת הצדקה שבבית ?

תשובה

בס"ד

תלוי איזו קופה?
אם זו קופה של מוסד מסוים - אסור כי זה כבר שלהם.
אם זו קופה כללית - מותר ללוות באופן שמיד עם לקיחת הכסף אתה שם במקומו צ'ק או רושם בתוכו כמה לקחת.
וצריך להדגיש שדבר זה מותר רק כאשר אתה לוקח כסף למטרה של צדקה. או דבר שבגללו ראוי ליקח צדקה.
בודאי שלא לקנות פיצה ושאר מעדנים וכד' אבל בהחלט לאדם שצריך לנסוע לאיזה מקום חשוב ואין בידו כעת כסף והנסיעה דחופה לו. לאדם כזה היית מלווה כסף לנסיעה אם היה מבקש ממך - למטרה כזו מותר ליקח כסף בהלווה מהקופה ולהחזירה באופן שכתבתי לעיל.

באופן כללי הטוב ביותר לא להתעסק עם קופות צדקה, זה גם לא כל כך חינוכי.

לכן טוב לעשות קופה כללית של הבית שאינה קופה של צדקה שבה מניחים כסף קטן. משם נותנים לכל עני שבא הביתה ומשם לוקחים כסף קטן- קוראים לזה "קופה קטנה". זה גם מחנך את הילדים שיש כסף בבית ולא צריך לחפש מקורות אחרים. זה גם מחנך אותם לאמון.

חכמינו מספרים שהאנשים שהיו תורמים לבית המקדש היו באים עם הבהמה לירושלים ומקדישים אותה מיד בסמוך לבית המקדש ולא בביתם. והטעם פשוט - שלא ימעלו בה בטעות. גם כאן אותו דבר.
במקום להתחייב לתת, במקום לנדור וכד' - "תן" בלי דיבורים מיותרים.

יזכרו לטוב חסידי חב"ד שחילקו קופות צדקה לבתים וכתבו עליהם שהמטרה שלהם אינה מסוימת אלה כל דבר קודש. וזה כעין מה שכתבנו.