הכשרת תנור אפיה לפסח

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 24/03/02 14:15 יא בניסן התשסב

שאלה

באם אני מארח לפסח ואני צריך לבשל בתנור , מפאת כמות האנשים , כיצד אני מכשיר את התנור .?

תשובה

בס"ד

הריני להביא לפניך קובץ הלכות בענין תנור אפיה.
א.
תנור אפיה - אין להכשיר תנור אלא בשעת הדחק, מכיון שבתוך דפנות הדלת מתאסף חמץ בעין. וגם התנור עצמו צריך ליבון עד שינתזו ניצוצות, ובתנורים שלנו אי אפשר לעשות דבר זה, ומה גם שיש לדון על אופן ההכשרה של הזכוכית שבדלת התנור - על כן אין להכשיר לכל סוגי התנורים אלא בשעת הדחק ורק אחרי שישאלו שאלת חכם.
ב.
מוסדות ומפעלים שנאלצים להשתמש בתנור בפסח - אין להכשירו אלא על דעת רב מומחה לדבר שידריך כיצד להכשיר את התנור. שלכל תנור דינים משלו. וצריך לבודקו בכל החריצים ולכסות את הדלת והחלק הפנימי בנייר כסף.
ג.
אע"פ שאין משתמשים בתנור בפסח, חייבים לנקותו כמו כל הכלים ולכסותו או להדביק עליו נייר דבק כדי שלא יפָּתח.
ד.
מגשי אפיה - ממתכת שמשתמשים בהם בלי מים, צריכין ליבון. והליבון צריך להיות לכתחילה ליבון חזק עד שיהיו ניצוצות ניתזין ממנו. ומגשי אפיה שיש עליהם ציפוי אמאיל אינם ניתנים להכשרה. \שו"ע תנא סע' א\.

מסקנה שלא כדאי להכשיר תנור אפיה. ואם אין ברירה כדאי לקנות תנור קטן מיוחד לפסח שאינו עולה הרבה בימינו - אם אפשר מבחינה כלכלית. כל זה כי הניקוי של תנור הוא כל כך מסובך שלא כדאי בימים האחרונים לפני פסח להתעסק עימהם.
ואם בכל זאת את רוצה - ראי לעיל כיצד ההכשרה - ליבון התנור והחלפת המגשים וכד'.