הכשרת מטבח בבית ההורים - בסיסי בלבד

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 03/09/03 12:28 ו באלול התשסג

שאלה

אני חוזרת בתשובה וההורים שלי הסכימו לאחר מאמצים רבים להכשיר את המטבח (להפריד בין בשר וחלב) איך אפשר לעשות זאת בדרך הזולה והפשוטה ביותר?

תשובה

בס"ד

אני מצטער שהתשובה שלי מגיעה כל כך מאוחר אבל רק עכשיו הגיע אלי שאלתך לפי תור השאלות:

ראי נא שיש כמה וכמה רמות של כשרות ואני כותב לך את הדין הבסיסי לפי מצבך.
יש כאלה שנוהגים חומרות נוספות - אבל העיקר הוא לדעת את עיקרי ההלכות. את החומרות תעשי בבית שלך כשתתחתני בע"ה כשהחומרות הללו לא יהיו טורח ועול על אחרים רק שמחה לעצמך.

[הכשרת המטבח]

כירת גז, מקרר, כיור, שיש - לנקות היטב.

תנור - לחמם עד למקסימום לחצי שעה. עם המגשים בפנים. אם יש אפשרות להחליף מגשים - זה כדאי. אם אין זה לא מעכב.

סכו"ם סירים וכל כלי מתכת - להרתיח סיר גדול עם מים לשים בהם מעט נוזל נקוי. וכשהמים רותחים להטביל בתוכם את כל הכלים אחד אחד ואחר כך לשטוף במים קרים.

סירים גדולים - למלא מים עד שפתם ולתת להם לרתוח עד שיגלשו.

כלי פלסטיק - לנקות היטב ולערות עליהם מים רותחים.

כלי חרסינה לשתיה חמה או קרה - אין בהם חשש טרף ודי לנקות בלבד.

כלי חרסינה לבישול - צריכים להחליף בחדשים.

צלחות חרסינה וכלי הגשה - די לערות עליהם מים רותחים. ויש מחמירים בנושא זה להחליפם וכך תעשי בבית שלך לא של ההורים.

כלי זכוכית - לנקות היטב ולערות עליהם מים רותחים. בביתך תקפידי על כלי בישול של זכוכית.

[בישול]

[א]
אם יבשלו אורז או תפוחי אדמה בכלים בשרים נקיים - מותר יהיה לאוכלם עם אוכל חלבי.

אם יבשלו אורז או תפוחי אדמה בכלים חלביים נקיים - מותר יהיה לאוכלם עם אוכל בשרי.

[ב]
אם לא יהיה בישול חלבי בבית - רוב הבעיות מאחריך.

אם יש בישול חלבי את צריכה להקפיד שזה יהיה בכלים מיוחדים לגמרי. בעיקר יש להקפיד על סירים ומחבתות של בישול חלבי שלא יבשלו בהם בישול בשרי.

לכן יש לסמן את כלי הבישול החלבי באופן שלא יטעו בזה. אל תצבעי בצבע כחול - זה לא אסטטי ולא יחזיק מעמד - יש מדבקות "חלבי" שלא יורדות ברחיצה והם אסטטיות ואותם תדביקי על הסירים במקום שלא יצרום את העין.

[ג]
בכוסות של תה, מיץ, קפה עם חלב וכד' אין צורך להקפיד במיוחד כיון שיש מתירים בזה שהרי בדרך כלל לא שותים שתיה בשרית בכוסות. בבית שלך בע"ה תקפידי על כוסות נפרדים.

[ד]
כדאי שיהיו שני כיורים, אבל אם אין - אל תחששי יותר מידי, כי זאת חומרה שבבית שלך ראוי שתעשי כן. היא מאוד נוחה אבל לא מעכבת.

[ה]
כדאי שיהיו שני ארונות לכלי בשר וחלב. אבל ארון אחד לא מטריף את הכלים. זה רק ענין של נוחיות ומניעת טעות.

בהצלחה