הכרזת ר"ח לפני ראש השנה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 10/09/03 00:20 יג באלול התשסג

שאלה

שלום וברכה לרב

לגבי הכרזת ר"ח בשבת לפני היום בו חל ר"ח ,

בכף החיים מצויין שמכריזין ... חוץ מר"ח תשרי

שבשבת שלפניה לא מכריזין משום "בכסא ליום חגינו"

א.מה פירוש העניין "בכסא ליום חגינו" מדוע לא נכריז בשבת שלפני ר"ח תשרי?

ב האם מנהג כל ישראל לא להכריז?

בברכה

יצחק כהן הי"ו

תשובה

בס"ד

פשט הענין הוא שכל ראש שנה הוא גם ראש חודש אבל לא מזכירים את זה כיון שהאור של ראש השנה הוא כל כך גדול שזה לא מתאים להזכיר את האור הקטן לידו.

משל למה הדבר דומה?
למי שקיבל סלסליה יפה ותוכה יהלום. האם יודה על הסלסילה או על היהלום. אם היה מקבל סלסילה בלבד - היה בודאי מודה עליה. אבל כשיש בתוכה יהלום יקר כל כך הוא מודה עליו ולא מתיחס לסלסילה. ולהפך אם יתיחס אליה נראה כאילו לא מבין את ערכו וחשיבותו של היהלום היקר המיוחד הזה.

כך ראש חודש וראש השנה.

ועוד יש על פי הפנימיות של הדברים הרבה על כך ובקיצור דע לך שהיו הרבה עליות ומורדות בין הלבנה לחמה בשעת בריאת העולם. תהפוכות אלה מאוד משפיעות עלינו רוחנית.
האם הנותן הוא באותה עוצמה כמו המקבל?
האם באותה הארה?
האם יכולים שני מלכים לשלוט בכתר אחד?
בדרך כלל התשובה היא לא אבל זה רק בעקבות הקלקול של האנושות.

וכתב בשו"ת רב פעלים חלק א-סוד ישרים סימן יז על העתיד "גם עוד יתחדש אחר ביאת המשיח שתתעלה המלכות במדרגה השביעית, ויהיו שני מלכים משתמשים בכתר אחד תמיד כל הימים".

אבל היום עוד לא הגענו לזה ולכן לא מזכירים את מלכות הלבנה ביום מלכות החמה.

בהצלחה