הכנסת נשק לבית כנסת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 16/07/02 11:13 ז באב התשסב

שאלה

האם מותר להכניס כלי נשק לבית כנסת?

תשובה

"ויקץ יעקב משנתו ויאמר אכן יש ה' במקום הזה ואנכי לא ידעתי" (בראשית כ,טז). מפרש רש"י: אילו ידעתי, לא ישנתי במקום קדוש כזה. ההתנהגות במקום קדוש חייבת להתבטא בעירנות מירבית, בלבוש הולם ובדקדקנות מה אדם נושא עמו בכיסו ובידיו. מהכתוב "ויקם (פינחס) מתוך העדה ויקח רומח בידו" למדו חז"ל שעד כה לא היה נשק בידו, ומכאן שאין להכנס בכלי זיין לבית המדרש. ומכאן כמה הלכות למעשה בימינו:

א.אין להכנס לבית הכנסת בסכין ארוך, לפי שהתפילה מארכת חייו של אדם והסכין מקצר חייו של אדם. אולם - כתב באליה-רבה - אין להחמיר אלא בסכין מגולה.

ב.לפיכך אסור להכנס לבית הכנסת עם נשק מגולה. הנושאים אקדחים, חייבים לכסות את נשקם בהיכנסם לבית כנסת, לבל ייראו. רובים, שלא ניתן לכסותם, אין להכניס לבית כנסת.

ג.קיימים מצבים שהכנסת הנשק הינה חיונית, כגון כשציבור רב מתכנס, או בבתי כנסת ביישובי ספר. במקרים אלו יש לחפש דרך כיצד לכסות אף רובים בכיסוי מושלם, אלא אם כן אנשי בטחון מקצועיים מעריכים שכיסוי כזה עלול להפריע לנושא הנשק להפעילו ביעילות בשעת הצורך.

ד.לפי הקבלה - מקפידים שלא לשים ברזל על הגוף בשעת התפילה.