היחסים בין רחל ללאה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 04/06/02 14:52 כד בסיון התשסב

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שמואל אליהו.

השלום והברכה לך.

במסגרת השיעור חקר משפחות בספר בראשית, אני חוקרת בנושא מערכת יחסים.

והשאלה שאני חוקרת היא :

מה הייתה מערכת היחסים בין רחל ללאה?

בברכה,

תשובה

בס"ד

מערכת היחסים בניהם היתה כמו בין כל אחיות אבל בעוצמה הרבה יותר גדולה.
הן אהבו זו את זו כמו שתי אחיות. אבל בשעה שלבן החליף ורימה את יעקב ובמקום לתת לו את רחל שעבד בשבילה שבע שנים הוא נתן לו את לאה לאשה - באותו רגע הן נקלעו לסיכסוך עמוק מורכב ומסובך שעלול היה להחריב את כל בית ישראל וכמעט שהחריב. על זה בדיוק אנחנו אומרים שביקש לבן להרוס את הכל.

לאה ניצבה במקום בלתי אפשרי. וגם רחל הוצבה במצב נפשי נורא ואיום. זה בדיוק היה התרגיל המסריח של לבן!!

מי שטרף את קלפיו היו דווקא שתי בנותיו שהצליחו להתעלות מעל המצב הנורא שנוצר ובמקום להפוך לשתי אויבות בנפש הן הצליחו להקים בית מאוחד עם מתחים.

ראשונה שהצליחה להתגבר זו היתה רחל דוקא שלא הרסה את החופה של אחותה. להפך עשתה כל שביכולתה למנוע את בזיונה.

בקלילות מפתיעה היתה רחל יכולה להשיג את אהוב ליבה שעבד כל כך קשה בשבילה והיתה נישאת לו. אבל כל זה היה בא על חשבון בזיון לאחותה. היא לא עשתה זאת.
חכמינו מספרים שיעקב חשד בחותנו המיועד ברמאות אפשרית וסיכם עם רחל על סימני היכר שתעשה על מנת שלא יחליף בין שתי האחיות התאומות הדומות כל כך. אבל כשרחל ראתה שהיא לא יכולה למנוע את הרמאות של אביה בלי בזיון לאחותה - מסרה ללאה ברגע האחרון את סוד הסימנים המוסכמים שבינה לבין יעקב - וכך ניצלה לאה מבזיון ביום חתונתה.

למחרת התחילה העבודה הקשה להציל מה שאפשר מההרס הרוחני הנורא של לבן.

היו בניהם מתחים כואבים - כמו שמסופר בגילוי גדול בתורה והיו מתחים בין הילדים. הבית היה בבעיה קשה וזה ההרס שגרם את הבילבול בין ראובן ליוסף. סיכסוך בין האחים. מכירת יוסף. ירידת יהודה. מחלוקת לדורות. שתי ממלכות בישראל. מלחמות אחים. הכל בגלל הסדק שנוצר בו ברגע יצירתו.

חז"ל אומרים שלבן היה חכם מאוד להרע ממש "בלעם הרשע". ה"רשע עולמי" הזה תיכנן את כל הסיבוך הזה על מנת למנוע את יעקב מלהקים את בית ישראל. כמו בלעם הוא גם לא הצליח, וכמו בלעם הוא הצליח להביא,,, ברכה לישראל.

סוף סוף מהרמאות הזו באה ברכה גדולה מאוד. "מעז יצא מתוק". מהרמאות של לבן יצא יהודה ודוד המלך. יצא לוי ומשה רבינו ועוד ועוד.

-----

בעולם הקבלה - רחל ולאה הן יחידה אחת שיש לה שתי פנים המסייעות זו לזו.

השכינה נקראת לעיתים רחל ולעיתים לאה לפי מצבה ופעולותיה. ולעיתים שתי השמות יחד.
גם יעקב הוא רב אנפין ולפעמים שמו ישראל.
באופן כללי יעקב נשוי לרחל וישראל נשוי ללאה.

ויהי רצון שנראה את פעולת רחל ולאה אשר בנו שתיהן את בית ישראל. ועשי חיל!!