שאל את הרב

הגעלת כלים-סכו"ם

חדשות כיפה הרב משה כ''ץ 29/05/02 08:01 יח בסיון התשסב

שאלה

אני עושה שירות לאומי בפנימיה.

פעמים רבות לצערי קרה שסכו"ם חלבי התערבב בבשרי, כך שקרה לא פעם שנאכל בשר ממש בסכו"ם חלבי, וגם להפך.

כיצד ניתן להכשיר את הסכ"ום (העשוי ממתכת)

שאלה נוספת- האם יש בעיה בכך שסכו"ם וגם כלי מטבח אחרים חלביים נשטפים באותה הדחת מדיח של כלים בשריים, ולהפך?

תשובה

כדאי להכשיר את הסכו"ם וזה מאוד פשוט. ביום ראשון כשחוזרים משבת ולא השתמשו בכלים כבר 24 שעות. תרתיחי מים בקומקום חשמלי ותכניסי אותם לתוך המים כשהם רותחים. דהיינו לפתוח את המכסה וללחוץ ע"ג הכפתור של ההפעלה. לאחר מכן תשימי אותם במים קרים.

לגבי מדיח אביא תשובה שכבר הופיע כאן כמה פעמים בענין בשר וחלב.
גדולי הדור האחרון הרבו לדון בעניין השימוש במדיח כלים, בין ביתי ובין מוסדי, בהדחת כלים בשריים וחלביים ביחד או זה לאחר זה.

הבעיה היא שכשמכניסים את הכלים למדיח יש עליהם שייר אוכל (חלבי או בשרי) וכאשר המכונה שוטפת את הכלים במים חמים מאד – האוכל ניתז על גבי הדפנות, רשתות וכו' של המדיח והטעם נבלע לכאורה במכונה, והיא נהפכת לחלבית או בשרית, ואח"כ כשבאים להדיח כלים הפוכים מהקודמים יש חשש שהטעם הבלוע במדיח יבלע לתוך הכלים ויאסרם


א. יש שהתירו לשטוף זה אחרי זה אחרי ניקוי המכונה מכל שיירי האוכל הנקלטים ברשתות והמסננים שישנם במכונה.
ב. יש שהתירו ע"י הניקוי דלעיל ונוסף על כך הפעלה ללא כלים רק עם סבון ומים חמים.
ג. יש שלא הסתפקו בזה אלא גם-כן מצריכים לחכות 24 שעות בין בשר לחלב.
ד. יש שגם-כן הצריכו החלפת רשתות בין בשר לחלב
ה. יש שאמרו שצריך ליעד את המכונה לבשרי או לחלביואי-אפשר לשטוף אפילו זה אחרי זה.

ונראה להלכה שאפשר לנהוג ככתוב באות "ב" לעיל ולהקפיד מאוד על ניקוי הרשתות והמכונה


וכמובן שאם אפשר לרכוש מדיח שישנה אפשרות להחליף חלקים בין בשר לבין חלב מה טוב. ואם אפשר לרכוש ג"כ חלקים מיוחדים לפסח עוד יותר טוב. ומי שיכול לעשות כך תבוא עליו ברכה

כתבות נוספות