הגבהה

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 22/07/02 11:28 יג באב התשסב

שאלה

מדוע האשכנזים מגביהים את הס"ת רק בסוף הקריאה? הרי המנהג של ההגבהה במקורו להראות לעם שבזמנו לא היו להם ספרים היכן קוראים

תשובה

ב"ה י"ד מנחם-אב תשס"ב

למיכאל שלום!

המקור למנהג האשכנזי הוא ברמ"א בשולחן ערוך אורח חיים סימן קלד

סעיף ב מראה פני כתיבת ס"ת לעם העומדים לימינו ולשמאלו, ומחזירו לפניו ולאחריו, שמצוה על כל אנשים ונשים לראות הכתב ולכרוע, ולומר: וזאת התורה וכו' תורת ה' תמימה וכו'. רמ"א: ונהגו לעשות כן אחר שקראו בתורה,

המקור הוא ממסכת סופרים ושם באמת משמע שיש לעשות את ההגבהה לפני הקריאה,וכך באמת מעיר הגר"א בביאור על השולחן ערוך. מדוע האשכנזים נהגו כך אינני יודע, יתכן שמאז שהיו ספרים לא היה צורך להראות, או כביטוי של כבוד לתורה לפני הכנסת ספר תורה, זה רק השערות שלי ואין לי מקור לכך.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת