הבדל יעקב וישראל

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 28/12/01 05:04 יג בטבת התשסב

שאלה

בפרק מח' פסוק ח' כתוב:"ויאמר מי אלה" וקשה להבין כיצד שואל יעקב מי אלה? הרי הוא למד איתם 17 שנה!!

יש פרשנים שפירשו: שיעקב היה עיוור ולכן לא זיהה

מי הם 2 בני יוסף.

וקשה כיוון שעיוורונו של יעקב כתוב רק בפסוק י' ואם כך לענין שלנו (פסוק ח') אין צורך בעיוורון של יעקב.

רשי מפרש על פי המדרש: שאל יעקב מי אלה הצאצאים של בניו (שיצאו מהם רשעים) מדוע שאברכם? ודאי שפרוש זה הוא דרש,כיצד ניתן להסביר את פשט הפסוק?

אולי ניתן להבחין ב-2 שמותיו של יעקב:בפסוק כח' מדובר על יעקב, ופסוק כט' מדובר על ישראל. האם ניתן להבין שישראל שואל ויעקב אינו שואל מי הם?

ובכלל מהו ההבדל העמוק בין השם יעקב לשם ישראל?

תשובה

בס"ד

הסבר דבריך הוא כמו הסבר רש"י.

רש"י מסביר שבראיה רגילה הוא מכיר אותם היטב אך בראיה פנימית, עתידית, מעמיקה - הוא אינו מכירם בגלל מי שיצא מהם.

שתי המציאויות הללו הם שתי המדרגות הנמצאות ביעקב-ישראל, וזה אחד ההבדלים בינהם.

שבת שלום
וסליחה על האיחור בתשובה.