האם קיימת בעייה שרווק ישמש כש

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 13/10/03 05:35 יז בתשרי התשסד

שאלה

בע"ה

לכבוד הרב החשוב

הרב שמואל אליהו שליט"א

מועדים לשמחה!

בביה"כ בו אני מתפלל כיבדו אותי (נער בן פחות מ-15) לעבור לפני התיבה בתפילת מוסף בחוה"מ ונענתי להצעה. לאחר מכן, העיר לי תלמיד חכם שיש דעה האומרת שאסור לרווק לשמש כש"ץ במוסף. האם נכון הדבר? האם זוהי דעה שהתקבלה? ומה לעשות באם הגבאי ניגש ומבקש שאני אגש?

[אני אשכנזי].

תודה רבה ויישר כוחך.

שנשמע בשורות טובות, ישועות ונחמות וכל טוב,

מועדים לשמחה!

תשובה

בס"ד

לא שמעתי על "איסור" כזה רק "ראוי" שיהיה נשוי והטוב שבקהל.
לכן אם הגבאי מבקש ממך לעלות להיות ש"ץ סרב פעם אחת ואחר כך תעלה.
גם חובת הסירוב היא לא כשזה באמצע התפילה.

וראה הלכות שליח ציבור מתוך סידור "קול אליהו".

א.
ידקדקו לבחור שליח ציבור הגון וגדול בתורה ובמעשים טובים כפי מה שאפשר למצוא, וראוי שיהיה בן שלושים שנה ויותר שאז כבר נכנע לבו. וגם כדאי שיהא נשוי ויהיו לו בנים כיון שאז הוא שופך לבו בתפילה ומתחנן מקירות לבו.
ב.
כל מי שמעמיד ש"ץ שאינו הגון הריהו כאילו גזל את הציבור ומנע ממנו דבר טוב שהיה ראוי להם. ומכל מקום כל ישראל כשרים. וטוב לקחת שליח ציבור שהוא בן תורה אף על פי שאינו נשוי בן שלושים וכד' \רמ"א תקפא א'\.
ג.
היודע בעצמו שאינו בקי בתפילות היטב, אין לו להתפלל כש"ץ, אלא אם כן הציבור מפציר בו מאוד. ואם רואה שיש מחלוקת בגלל ענין זה, לא יעלה להתפלל אף על פי שיעלה במקומו מישהו שאינו הגון \כה"ח תקפא ס"ק ל"ח\.